Deeltijdontslag in de kinderopvang. Het UWV moet er doorgaans weinig van hebben, maar eind 2012 gebeurde het wel bij een grote kinderopvangorganisatie in de Randstad. Opent dat nieuwe mogelijkheden? De vakbond vindt het onwenselijk. ‘Liever goed snijden dan iedereen laten inleveren’, zegt de woordvoerder in Management Kinderopvang.
Door
De vorige reactie van ‘Advocaat’ haalt deeltijd WW en Deeltijd ontslag door elkaar. Deeltijd WW was inderdaad een tijdelijk lapmiddel (een werknemer kreeg voor een beperkte periode deels WW maar bleef volledig in dienst). Die regeling is afgeschaft per juli 2011. Deeltijd ontslag is iets geheel anders en heeft wel definitief ontslag ten gevolge (voor een deel van de werkzame uren). Ten onrechte wordt door ‘Advocaat’ gesteld dat medewerking van het personeel noodzakelijk is i.g.v. deeltijdontslag.
De opmerking over eenzijdige aanpassing van arbeidsvoorwaarden is een geheel ander (arbeidsrechtelijk) onderwerp dat eveneens niets te maken heeft met het onderwerp deeltijd ontslag. Of er compensatie plaats moet vinden voor het aantal verloren uren in geval van deeltijd ontslag is zeker geen vanzelfsprekendheid en hangt volledig van de situatie van de werkgever (kinderopvang-organisatie) af. De getrokken conclusie (dat volledig ontslag) een betere optie is, wordt dat ook niet gedragen door het daaraan onjuiste voorafgaande.
Het grootste, hierboven eigenlijk niet benoemde, probleem van deeltijdontslag is dat het is bedoeld als tijdelijk lapmiddel. Deeltijdontslag kan bovendien ook problemen creëren. Nog afgezien van de vraag of een medewerker met minder salaris af kan en of er voor de resterende uren werk te vinden is, geldt dat zelfs als de resterende uren wel in te vullen zijn de medewerker te maken krijgt met een ‘gespleten loyaliteit’ en heeft/hebben de werkgever(s) te maken met beperkingen als het (tijdelijk) weer beter gaat. In het kader van de rechtsbijstand aan kinderdagverblijven in de afgelopen jaren heb ik overigens geconstateerd dat het probleem vooral voortvloeit uit een onjuiste of te late prioritering van zaken.
Overigens is deeltijdontslag juridisch lang niet altijd mogelijk zonder medewerking van het personeel. Hoewel de Hoge Raad enige ruimte heeft gecreëerd om in prangende situaties contracten eenzijdig aan te passen, geldt dat de werknemer alsdan behoorlijk moet worden gecompenseerd. Als deeltijdontslag over de hele linie plaatsvindt kan dat dan ook aardig in de papieren lopen wat op korte termijn het contraproductief is.
Gelet op het vorenstaande is het voor zowel de werkgever als de werknemer wellicht beter om te opteren voor een volledig ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Hoewel op directe termijn uiteraard voelbaarder, biedt het volledig ontslag beiden meer vrijheid en bewegingsruimte.
Deeltijd ontslag betekent ook deeltijd ww door aan de slag te blijven behoud je je ervaring en vanuit een baan is het vele makkelijker te solliciteren als vanuit het niets. Mijn motto is dan ook beter iets dan niets.vraag wat het personeel wil en ik denk dat 90% kiest voor deeltijd ontslag. Natuurlijk zullen er personeelsleden zijn die gaan zoeken naar een andere baan, maar dit verloop is er Altijd.Zoals iedereen weet valt werk vinden momenteel niet mee. op de dagen die je niet kan werken kan je natuurlijk ook wat bij verdienen elders. Vakbond vraag eens aan je achterban wat ze willen want dit is schreeuwen in het niets.