Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaderschapsverlof straks voor 5 dagen betaald

Marianne Velsink
Vaders krijgen vanaf 2017 vijf dagen betaald ouderschapsverlof. Dat is nu maar twee dagen. Dit wordt gefinancierd vanuit de meevallers waar het kabinet voor het eerst sinds jaren weer mee te maken heeft.
Vaderschapsverlof straks voor 5 dagen betaald
Foto: ANP

De uitbreiding van het vaderschapsverlof kost 75 miljoen euro per jaar. Minister Asscher kondige eerder al aan het vaderschapsverlof te willen uitbreiden. Dat gebeurde ook. Twee dagen betaald verlof werd uitgebreid met drie dagen onbetaald verlof. Maar daarmee scoort Nederland nog steeds slecht in Europese lijsten. Vaders in Noorwegen krijgen bijvoorbeeld 60 dagen verlof. In Finland, Spanje en Denemarken krijgen ze 10 dagen verlof. Met deze uitbreiding van het vaderschapsverlof klimt Nederland een paar plaatsjes op de Europese ladder.

Verpleeghuizen

Het is even wennen voor de regeringspartijen PvdA en VVD dat er dit jaar geld over is om te besteden. De partijen krijgen ieder 375 miljoen euro om te verdelen, meldt RTL Nieuws. De uitbreiding van het vaderschapsverlof is een keuze van de PvdA. Deze partij investeert daarnaast 133 miljoen euro in verpleeghuizen om de zorg te verbeteren. Verder komt er voor iedere oudere in een verpleeghuis 1000 euro beschikbaar voor dagactiviteiten, zoals bingo of muziek. Het verzorgend personeel heeft dan de handen vrij om meer tijd aan ouderen te besteden.

Vaders krijgen straks 5 dagen betaald vaderschapsverlof. Is dat voldoende, vind jij? Reageer onderaan het artikel >>

Defensie

De VVD wil het grootste deel van het geld besteden aan defensie. Over het precieze doel van deze investering is nog niks bekend. Minister van Defensie Jeanine Hennis is natuurlijk blij met de geplande investering: ‘Er zijn vele prioriteiten en wensen binnen defensie. Die deel ik. De vraag is natuurlijk hoeveel geld er beschikbaar komt.

Wil jij ouders informeren over deze belangrijke wetswijziging? Download dan een korte tekst die u één op één kunt publiceren in uw nieuwsbrief, op uw prikbord of in een ander communicatiekanaal voor ouders. Download de tekst >>

Investering kinderopvang

De kinderopvang zou het komende jaar 250 miljoen euro extra toegewezen krijgen, zo bleek in juni uit uitgelekte belastingplannen van het kabinet. Dit geld wordt geïnvesteerd in de kinderopvangtoeslag. Ouders zouden er daardoor 25 tot 50 euro per maand op vooruit gaan. Hoewel het nog onbevestigde plannen zijn, geeft Brancheorganisatie Kinderopvang aan dat extra budget voor de kinderopvang een goede stap is en een belangrijk signaal van vertrouwen van de politiek naar werkende ouders en kinderopvangondernemers. Er staat meer op de planning. Ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting gaat omhoog voor ouders met jonge kinderen. Of en hoe de extra investering in de kinderopvang plaatsvindt, is nog niet bekend. Feit is wel dat het kabinet al jaren forse meevallers noteert op de begroting voor kinderopvang.

Niet alleen de kinderopvang wint als het kabinet definitief besluit 250 miljoen euro extra aan kinderopvangtoeslag uit te geven. Het kabinet draagt daarmee ook bij aan hun eigen doelstelling om de komende jaren 35.000 banen te creëren. Alleen al in de kinderopvang komen er door de investering 7.000 banen bij. Lees meer over dit onderzoek van Bureau Buitenhek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.