Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht krijgt laagste status voor toezicht kinderopvang

Utrecht heeft de status C gekregen vanwege onvoldoende toezicht op de kinderopvang. Daarnaast doet de gemeente te weinig om, in samenwerking met de Inspectie voor het Onderwijs, te werken aan verbeterpunten. Het komt bijna nooit voor dat een gemeente de laagste status toegewezen krijgt.
Utrecht krijgt laagste status voor toezicht kinderopvang
Foto: ANP Photo

De Inspectie voor het Onderwijs heeft al langer kritiek op het toezicht in Utrecht. In 2011 bleek 81 procent van de verplichte inspectie niet te zijn uitgevoerd. Twee jaar later, in 2012, was dit aantal wel teruggedrongen, maar nog altijd werd 21 procent van de verplichte inspecties niet uitgevoerd. De verwachting is dat dit in 2014 wederom niet gaat lukken.

Overzicht B-statussen

Een status C betekent dat in het uiterste geval dat de procedure ‘mogelijke Ernstige Tekortkomingen’ wordt gestart. Indien dat het geval is, kan de minister de gemeente hierop aanspreken. Behalve Utrecht is er momenteel geen anderre gemeente die de status C toegewezen heeft gekregen. 12 gemeenten hebben een B-status. Kijk hier welke gemeenten dit zijn.

Te weinig budget

De Utrechtse wethouder van (o.a.) van Volksgezondheid, Victor Everhardt laat op de nieuwssite deStadUtrecht.nl weten dat de gemeente wel degelijk werkt aan verbeteringen, maar dat het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt voor de inspectie niet toereikend is. Hij vindt dat de gemeente beter past in de B-status B in plaats van de status C.

Meer inspecteurs

De gemeente moest extra geld vrijmaken voor de inspectie van kindercentra en gastouderbureaus wat leidde tot een bereik van 19 procent in 2012 naar 79 procent in 2013. Een aantal ‘zware handhavingszaken’ zou er de oorzaak van zijn geweest dat Utrecht de 100 procent in 2013 niet haalde. Hij weet zeker dat, mede door het benoemen van extra inspecteurs, de 100 procent in 2014 wel gehaald zal worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.