Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Uitzonderingspositie opc’s? Meten met twee maten’

mvelsink
‘Onbegrijpelijk en ongewenst’, zo reageert de Brancheorganisatie Kinderopvang op het besluit van staatssecretaris Tamara van Ark om kinderopvangtoeslag voor ouderparticipatiecrèches toch toe te staan. ‘Kinderopvang is een vak’, vindt de BK.
AdobeStock

De afgelopen week kwam de mededeling dat de bijzondere positie van ouderparticipatiecrèches voortaan erkent wordt in het kinderopvangstelsel. Van Ark wil in de zomer van 2019 het nieuwe wetsvoorstel bij de Kamer indienen. Dit staat haaks op het advies van haar voorganger Lodewijk Asscher die juist tegenstander was van het toestaan van kinderopvangtoeslag in niet-professionele kinderopvangorganisaties.

Opc’s

Er bestaan in totaal zeven ouderparticipatiecrèches (opc’s) in Nederland. Op deze locaties runnen ouders zelf de crèche. Zij passen bij toerbeurt op hun eigen kinderen en die van andere ouders en ontvangen hiervoor geen betaling. Deze vorm van kinderopvang bestaat al ruim veertig jaar in Nederland. Opc’s verkeerden al jaren in een overgangsfase en wachtten op een definitief besluit.

Wet IKK

Van Ark wil een uitzondering maken op de Wet Kinderopvang voor deze locaties omdat zij niet kunnen voldoen aan de opleidingseisen en het vaste gezichtencriterium. De BK vindt dit verkeerd en ongewenst en zullen hun standpunt aankaarten bij de politiek. Volgens de BK bestaat de Wet IKK uit vier pijlers waar kwaliteitseisen aan gekoppeld zijn. Alleen als organisaties aan al die eisen voldoen, is er sprake van kwaliteit. ‘Bij het weghalen van één of meerdere thema’s uit de wet verdwijnt de grond voor kwaliteitsverbetering.’

Twee maten

Op de Facebookpagina van Kinderopvangtotaal reageerden kinderopvangprofessionals ook verbaasd op de uitzonderingspositie van opc’s. Iemand schrijft: ‘Ik gun iedereen de opvang waar men zich fijn bij voelt, maar het voelt hierdoor extra wrang dat wij nu bijvoorbeeld geen medewerkers meer mogen aan mogen nemen met een zorg-gerichte opleiding en moeten gaan schuiven met onze vaste leidsters om te zorgen dat we aan de twee-vaste-gezichten norm voldoen.’ Anderen zeggen dat er met twee maten wordt gemeten en noemen het besluit van Van Ark onacceptabel.

Lees hier het bericht terug waarin Van Ark aankondigt ouderparticipatiecrèches in het kinderopvangstelsel te erkennen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.