Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Trendbreuk: meer kinderen naar kinderopvang

Marianne Velsink
Voor het eerst in drie jaar gaan er meer in plaats van minder kinderen naar de opvang. De Belastingdienst keerde vorig jaar voor 767.000 kinderen kinderopvangtoeslag uit. Dat is een stijging van 12.000 ten opzichte van 2014.
1. Toename vraag kinderopvang.jpg
Van de grote kinderen gaat zo'n één op de acht naar de opvang

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Ter vergelijking: in topjaar 2011 gingen ruim 835.000 kinderen naar een kinderdagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang.

Peuters

Peuters gaan het meest en langst naar de opvang. In 2015 ging meer dan de helft van de twee- en driejarige kinderen naar een kinderopvang, gemiddeld zeventien uur per week. Van de vijfjarige kinderen die al naar de basisschool gaan, gaat ongeveer een derde naar de buitenschoolse opvang of een gastouder. Dat gebeurt gemiddeld 8 acht uur per week volgens het CBS. Van de grote kinderen gaat zo’n één op de acht naar de opvang, zo’n zes uur per week. Voor deze kinderen daalde de gemiddelde opvangduur onder meer omdat ze meer uren naar school gaan.

Buitenschoolse opvang

De buitenschoolse opvang verwelkomde in 2015 356 duizend kinderen, 344 duizend kinderen gingen naar de dagopvang. Daarnaast gingen 141 duizend kinderen naar een gastouder. Met meer kinderen in de kinderopvang steeg ook het aantal ouders of verzorgers die kinderopvangtoeslag ontvangen tot ruim een half miljoen, 11 duizend meer dan in 2014. Het aantal ouders dat voor één kind toeslag kreeg, nam het meest toe.

Kosten kinderopvang

De kosten voor de opvang waren afgelopen jaar voor 62 procent gedekt. De kosten waren in 2015 zo’n 5700 euro, 100 euro meer dan het jaar daarvoor na correctie voor inflatie. De toeslag bedroeg 3500 euro. Ter vergelijking: in 2008 vergoedde de toeslag gemiddeld nog 81 procent van de opvangkosten.

 

Bekijk alle cijfers, statistieken en een filmpje op de website van het CBS

Kinderopvang wordt vanaf 2017 nog weer iets goedkoper voor ouders. Er is vanaf 2017 bijna 200 miljoen euro extra beschikbaar voor kinderopvangtoeslag. Lees meer

1 REACTIE

  1. Op basis van de gegevens van het CPB heb ik het sterke vermoeden dat er helemaal geen sprake is van toename van het gebruik van kinderopvang.
    Er is toename van het gebruik van Kinderopvangtoeslag. Met name voor peuters! Dat komt door de grootscheepse omvorming van peuterspeelzaalwerk tot peuteropvang. Om zo ouders met recht op kinderopvangtoeslag een uurtarief te kunnen laten betalen. Ook als er aan de feitelijke uitvoering niks verandert. Overigens heb ik daar niks op tegen. Maar de boodschap dat het gebruik van kinderopvang toeneemt behoeft op zijn minst nuancering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.