Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trend in de steden: het Kinderwensspreekuur

Na Rotterdam experimenteert ook Den Haag met een Kinderwensspreekuur voor (aanstaande) ouders in de gemeente. In het buitenland is dit een gebruikelijk fenomeen, maar in Nederland staat het initiatief nog in de kinderschoenen. Bij een Rotterdamse pilot waren ouders enthousiast over het initiatief.
Trend in de steden: het Kinderwensspreekuur
Foto: ANP Photo

Nederlandse grote steden hebben iets vaker te maken met kindersterfte dan het platteland en andere Europese steden. Dit komt doordat thuis bevallen populair is in Nederland. De risico’s van thuis bevallen zijn volgens een aantal onderzoeken iets groter.

Begeleiding

In het onderzoek naar babysterfte kwam ook naar voren dat een goede begeleiding voor en tijdens de zwangerschap de zwangerschap beter laat verlopen. Met die reden is het Kinderwensspreekuur in het leven geroepen.

Brief

Den Haag kiest ervoor alle vrouwen tussen de 18 en 42 jaar een brief te sturen waarin ze worden uitgenodigd voor het spreekuur. In Rotterdam kunnen ouders ook gebruikmaken van het spreekuur. Dit aanbod begon als een pilot. De effecten waren erg gunstig. Het aantal ongewenste zwangerschappen daalde en vrouwen werden zich beter bewust van gezond gedrag tijdens de zwangerschap. Ouders kunnen nog steeds op meerdere plekken in Rotterdam terecht.

Erasmus MC

Het verbeteren van de zwangerschapscultuur is een landelijk project van het Erasmus MC in Rotterdam. Voor dit project, waaruit de zwangerschapsspreekuren zijn voortgekomen, is een subsidie verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid.

Lees meer op klaarvooreenkind.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.