Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht op toeslagen verscherpt na fraude

fraude

‘Gratis geld is een illusie’. Met die boodschap worden inwoners van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost de komende tijd geïnformeerd en gecontroleerd. Schuldhulpverlening gaat onderzoeken of er door inwoners meer wordt gefraudeerd dan alleen met kinderopvangtoeslag.

Honderden moeders bleken de afgelopen maanden duizenden euro’s (met een maximum van 100.000 euro per gezin) op te strijken voor zogenaamde kinderopvang. In werkelijkheid maakten zij helemaal geen gebruik van kinderopvang. De moeders werd wijsgemaakt dat ze toch recht hadden op kinderopvangtoeslag. Zij moesten de helft van de toeslag terugbetalen aan bemiddelaars, die uiteindelijk voor 6 miljoen euro fraude pleegden.

Kwetsbare mensen
Maanden geleden al ondernam stadsdeel Zuidoost actie om probleemgezinnen te waarschuwen voor fraudeurs. Verantwoordelijk stadsdeelbestuurder Muriël Dalgliesh zegt in het Parool verontwaardigd te zijn over de rol van de bemiddelaars. ‘Zij hebben mensen die toch al in een kwetsbare positie verkeren in de problemen gebracht.’

Altijd controle
Ook steunt ze het verscherpte toezicht van schuldhulpverlening. ‘De boodschap is, dat je altijd wordt gecontroleerd en dat je nooit zomaar geld krijgt. Iedereen moet de regels voor toeslagen kennen’ aldus Dalgiesh.

Bron: het Parool
ANP Photo, Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.