Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toeslag kinderopvang in 2014 omhoog

De kinderopvangtoeslag voor ouders met midden- en hogere inkomens gaat per 1 januari 2014 omhoog. Het kabinet maakt hier 100 miljoen euro voor vrij. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De lagere inkomens werden al eerder ontzien.
Toeslag kinderopvang in 2014 omhoog
Foto: ANP Photo

Het kabinet trekt volgend jaar 100 miljoen extra uit voor kinderopvang. Het geld komt uit meevallers. De helft ervan wordt gebruikt om de kinderopvangtoeslag te verhogen voor ouders met een inkomen tussen 47.000 en 105.000 euro. De toeslag voor het eerste kind wordt daarbij verhoogd.

Hoge inkomens

De andere 50 miljoen is bestemd om ouders met een inkomen vanaf 105.000 euro weer recht te geven op een vaste vergoeding van 18 procent voor de kosten van opvang van hun eerste kind. Eerder was afgesproken dat de groep vanaf circa 115.00 per jaar geen toeslag meer zou ontvangen.

Motie PvdA en GroenLinks

Asscher voert hiermee een motie uit die PvdA en GroenLinks vorige week indienden in gewijzigde vorm. Met die motie had het kabinet problemen omdat de dekking niet aan de regels voldeed. Ook VVD en diverse oppositiepartijen wilden de motie niet steunen.

Meevallers

In de kinderopvang is geld over omdat steeds minder ouders door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag gebruik maken van de voorziening. De Kamer heeft er al diverse malen op aangedrongen de meevallers te gebruiken om de bezuinigingen deels terug te draaien. De dure opvang maakt het voor ouders minder aantrekkelijk om met zijn tweeën te gaan werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.