Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toekomstige ouders stellen kind nog even uit

Vanwege de crisis stellen toekomstige ouders de komst van een kind even uit. Er werden tussen juni 2012 en mei 2013 ongeveer 172.000 kinderen in Nederland geboren en dat zijn er 6400 minder dan in het jaar daarvoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Toekomstige ouders stellen kind nog even uit
Foto: ANP Photo

Het aantal geboorten is vergelijkbaar met het lage aantal geboorten aan het begin van de jaren ’80 en daalt al jaren. Het aantal vruchtbare vrouwen daalt niet, dus daar ligt het niet aan. De crisis doet mensen echter besluiten om even te wachten met het uitbreiden van het gezin tot er economisch betere tijden aanbreken, aldus het CBS.

Eerste en derde kind

De groep vrouwen achterin de dertig stelt een kind overigens niet uit, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Uitstel zou dan namelijk, gezien hun leeftijd, vermoedelijk afstel betekenen. Verder blijkt dat vooral de geboorte van het eerste en het derde kind wordt uitgesteld.

Aantal kinderen

In Nederland krijgt een vrouw gemiddeld 1,76 kinderen en dat is, ondanks een lichte daling, nog altijd een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 1,57. In Duitsland ging het geboortecijfer van 1,39 naar 1,36. In landen waar de crisis veel hoger is, daalt het gebeoortecijfer al langer, zoals in Spanje (sinds 2009) en Griekenland (sinds 2010).

Bekijk de geboortecijfers van het CBS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.