Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Toekomst kinderopvang: op welke partij moet je stemmen?

Wat zijn de plannen van de politieke partijen voor de kinderopvang? De verschillen zijn groot, onder meer over de vraag wat ouders moeten betalen en wat de overheid bijdraagt. En er is één partij die een bonus wil voor ouders met een vierde kind. Er valt dus iets te kiezen op 17 maart.
verkiezingen
© Melinda Nagy / stock.adobe.com

Gratis kinderopvang is een belangrijk thema bij de komende verkiezingen. D66 en de Partij voor de Dieren vinden dat alle kinderen tot vier jaar vier dagen per week gratis opvang moeten krijgen. GroenLinks wil daar zelfs gratis bso aan toevoegen. De PvdA wil ook gratis opvang voor kinderen tot vier jaar, maar vraagt om een kleine eigen bijdrage aan de bso.

Dat blijkt uit een overzicht van nu.nl. Ook 50Plus en Denk willen volgens dit overzicht gratis kinderopvang, maar Denk alleen voor de lagere en middeninkomens. De SP vindt dat kinderen vanaf 2,5 jaar drie dagen per week gratis naar de peuterspeelzaal moeten kunnen gaan, en wil de overige kinderopvang niet gratis, maar wel veel goedkoper maken.

Bonus voor vierde kind

Dat laatste willen de ChristenUnie en de VVD ook, al wil de VVD dat alleen voor de middeninkomens. Het CDA ziet eveneens weinig in gratis opvang, maar wil net al de meeste andere partijen wel af van het huidige toeslagensysteem. De inkomensafhankelijke eigen bijdrage blijft bij het CDA gehandhaafd.

De SGP wil het ouders die een eigen opvang willen beginnen makkelijker maken, zodat je als ouder niet afhankelijk hoeft te zijn van de bestaande opvang. De SGP wil ook een bonus voor ouders die hun vierde kind verwachten. Zij krijgen 1000 euro netto, voor bijvoorbeeld een grotere auto.

De roep om gratis kinderopvang klinkt in de politiek steeds luider, maar adviseur Ed Buitenhek ziet een aantal bezwaren. ‘Het zijn vooral de linkse partijen die voor gratis opvang pleiten, terwijl de effecten de partijen ter rechterzijde zullen aanspreken.’ Lees het hele verhaal

Geboorteverlof

Een ander thema is geboorteverlof. Vaders (en moeders die niet zwanger waren) mogen sinds juli vorig jaar na de geboorte van hun kind al zes weken geboorteverlof nemen, waarvan vijf weken tegen 70 procent van hun salaris. Veel partijen doen voorstellen om dit uit te breiden, net als het verlof voor moeders die bevallen zijn.

De PvdA en de PvdD willen drie maanden volledig doorbetaald verlof voor beide ouders na de geboorte van hun kind. D66 geeft vaders en ‘meemoeders’ tien weken geboorteverlof tegen 70 procent van hun loon, maar mensen met een lager inkomen krijgen 100 procent doorbetaald.

GroenLinks wil ook tien weken geboorteverlof voor partners, waarvan drie weken volledig en zeven weken deels doorbetaald. Werkende ouders krijgen daarnaast recht op negen weken volledig betaald ouderschapsverlof, op te nemen in de eerste negen maanden na de geboorte van het kind.

De VVD breidt het verlof niet uit, maar wil voor werknemers een regeling waaruit ze zowel zorg-, geboorte- als ouderschapsverlof kunnen opnemen.

De ChristenUnie en het CDA houden vast aan de bestaande verlofregelingen, maar willen dat ouders tot de respectievelijk twaalfde en achttiende verjaardag van hun kind ouderschapsverlof moeten kunnen opnemen. Nu kan dat nog tot acht jaar.

IKC’s

Een aantal partijen is voorstander van een IKC, een integraal kindcentrum, waar kinderen de hele dag verblijven om te leren en te spelen. D66, PvdA en Denk willen het huidige kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, voorschool én basisschool samenvoegen tot zo’n IKC.

GroenLinks koppelt de bso hier ook nog aan vast. En de PvdA wil op de lange termijn ook voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs een plek op het IKC. Al deze partijen hopen dat kinderen zich zo beter kunnen ontwikkelen en dat een voorsprong en vooral een achterstand sneller in beeld komt.

In Nederland hebben ruim 3,3 miljoen mensen een of meer kinderen onder de 18 jaar die thuis wonen. Dat is bijna een kwart van alle mensen die op 17 maart mag stemmen voor de Tweede Kamer. Voor hen is een speciale kieswijzer ontwikkeld. Lees het hele verhaal.

 

3 REACTIES

  1. Als het gratis is ben jij het product.
    Het wil niet zeggen dat je niet kunt kiezen voor een gastouder, dat kan nu ook en hopelijk blijft dat overeind.
    Wel is er een enge agenda, de IKC agenda. Het is dossiervorming ten top. Nu kun je als je je kind bij het onderwijs aanmeldt niet meer terug (tenzij je twee jaar naar het buitenland vertrekt en hier uitschrijft) Geldt dit straks ook als je je baby aanmeldt?. Als je ziet hoe de scholen nu allemaal klakkeloos de WHO volgen (die het RIVM aanstuurt kun je nagaan wat de volgende stappen zijn. Nu al komt de schoolarts op school, en de schooltandarts. Ouders mogen de school niet meer in, dus laat je je kind daar dan alleen heen gaan? Over mijn lijk. Toch wordt dit de weg die ze gaan inslaan, zodat ze ook complete controle krijgen over de medische behandelingen die je kind krijgt. Je kind wordt steeds meer bezit van de staat, in plaats van onderdeel van een gezin met ouders die over het kind kunnen beslissen.. IKC als controlecentrum, Dossiervorming, intern begeleider, linkje naar jeugdzorg, je zal maar een meningsverschil hebben met de directeur. Dat integreren van allerlei organen, de steeds groter wordende bureaucratie. Kies voor kleinschalig. Kies voor gastouders. Als je het kunt betalen: kies voor particulier onderwijs. Ga in de ouderraad zitten en in de medezeggenschapsraad. Homescholing is zo gek nog niet. Houdt de overheid zo ver mogelijk weg bij je kinderen. Gratis kinderopvang, daar zitten addertjes onder het gras.

  2. Lees alle reacties
  3. Houden jullie er ook rekening mee dat er duizenden Gastouders bijna allemaal vrouwen zijn en straks zonder werk komen te zitten (als dit gratis wordt..)
    Dit allemaal door de foutjes bij de belasting dienst.
    Of krijgen de gastouders straks een vast inkomen .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.