Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips om naheffing te voorkomen

Er is de laatste tijd veel discussie over het systeem van kinderopvangtoeslag. Tussen 2009 en 2012 hebben honderdduizenden huishoudens te veel toeslag ontvangen. Enkele tips om naheffing te voorkomen. Handig om met ouders te delen.
Tips om naheffing te voorkomen
Foto: ANP XTRA

Het toeslagensysteem ligt onder vuur, omdat er de laatste tijd veel fraudezaken aan het licht zijn gekomen. Ouders worden daarnaast geconfronteerd met enorme terugvorderingen op de ontvangen kindertoeslag. Maar één op de vijf betaalde toeslagen bleek achteraf te kloppen. Om die reden komt tijdschrift Elsevier met vier tips om dit te voorkomen.

1. Doe in de loop van het jaar aan de hand van actuele inkomensgegevens een proefberekening. Dit kan op de site van de Belastingdienst. Geef indien nodig een wijziging door.

2. Gewisseld van baan of baan verloren? Doe ook dan opnieuw een proefberekening.

3. De toeslag voor de dagopvang is hoger dan die voor de naschoolse opvang. Check daarom altijd of de toeslag van de dagopvang echt is stopgezet wanneer je kind van het kinderdagverblijf naar de bso gaat.

4. Als je niet krap bij kas zit, is het verstandig om het inkomen wat hoger in te schatten. De kinderopvangtoeslag valt dan lager uit. Bij de vaststelling van de definitieve toeslag blijkt dat het werkelijke inkomen lager was. Dan volgt er juist een nabetaling van de Belastingdienst. Mooi extraatje!

Als een kinderopvangorganisatie fraudeert met kinderopvangtoeslag, blijven de ouders verantwoordelijk en moeten zij de ten onrechte uitbetaalde toeslag terug betalen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.