Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien tips voor de vitale pm’er

Vitale medewerkers zijn goed voor de organisatie. Belangrijk bijeffect: wat goed is voor de pm’ers, is goed voor de kinderen. En andersom. Hoe zorg je ervoor dat jezelf en het team vitaal blijft? Tien tips.
Adobestock
  • Aanspreekcultuur. Spreek elkaar erop aan als afspraken niet worden nageleefd; bijvoorbeeld het niet meer tillen van kinderen die kunnen lopen.
  • Wees consequent. Vermijd bij vergaderingen en ouderavonden ongezonde kost, maar serveer vergadergroente. Juist dan wil je laten zien waar je voor staat. Vertel ouders dat pm’ers bij gezonde traktaties hetzelfde krijgen als de kinderen.
  • Inkoop. Maak de inkoop locatie-overstijgend en beperk je tot een gezond assortiment, zowel voor de kinderen als de medewerkers.
  • Zorg dat op de babygroep ouders hun baby zelf installeren, zodat pm’ers de baby niet hoeven aan te pakken. Dat is minder belastend.
  • Laat kinderen die gevallen zijn niet zelf opstaan (EHBO-regel). Laat een kind bij het troosten zelf op je schoot klimmen, en help een kind niet op een te hoge schommel.
  • Begin met kleine stapjes en niet met de moeilijkste. Kleine successen maken het project geliefd. Open elke vergadering met een stelling, of houd een beweegwedstrijd tussen locaties.
  • Laat kinderen niet langer dan een half uur achterelkaar zitten. Als je merkt dat je te veel aan het corrigeren bent, duurt het kennelijk te lang.
  • Pm’ers werken steeds meer met computer of tablet; faciliteer de juiste ergonomie.
  • Houd gezond werken levend: zorg dat gezond en vitaal werken regelmatig op de agenda staat. Creëer draagvlak door medewerkers oplossingsgericht mee te laten denken.
  • Tools over gezond werken in de kinderopvang zijn te vinden op www.fcb.nl/branches-alle/kinderopvang.

Deze tips komen uit het artikel ‘Hoe zorg je voor vitale medewerkers?’ uit het maartnummer van tijdschrift Management Kinderopvang. In dit artikel vertellen Eileen Kalkman en Miranda Rep van trainingsbureau Confriends over hun ervaringen in de kinderopvang. ‘Zo goed als pm’ers zijn in het verzorgen van kinderen, zo lastig vinden ze het om het voor zichzelf te doen.’ Abonnees van Management Kinderopvang kunnen het volledige artikel hier lezen


Bekijk hier alle artikelen uit het maartnummer van Management Kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.