Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuisblijfregels gewijzigd in protocol kinderopvang

Het protocol kinderopvang is geüpdatet wat betreft thuisblijfregels voor het kind als er iemand in het huishouden van het kind gezondheidsklachten heeft. Bekijk welke regels er gelden wanneer een huisgenoot van een kind of pm'er/gastouder positief is getest op COVID-19.
AdobeStock

Onderstaande regels zijn aangepast cq. toegevoegd aan het protocol:

Thuisblijfregels kinderen

  • Als iemand in het huishouden van de kinderen getest is voor COVID-19 en een positieve testuitslag heeft, dan zijn de adviezen van de GGD over de te nemen maatregelen leidend.
  • Kinderen moeten dan thuis in quarantaine blijven tot en met 10 dagen na het laatste risicocontact met de besmette huisgenoot, als er sprake is van strikte zelfisolatie (dat wil zeggen geen risicocontact tussen de besmette persoon en alle huisgenoten).
  • Als strikte zelfisolatie niet mogelijk is, moeten kinderen in quarantaine blijven tot en met 10 dagen nadat de huisgenoot met COVID-19 uit isolatie mag.
  • Als de huisgenoot positief getest is en strikte zelfisolatie (zonder risicocontact met huisgenoten) is mogelijk, dan mogen alle overige huisgenoten (dus ook kinderen) na 10 dagen quarantaine weer naar buiten/opvang/school/werk mits ze geen klachten hebben ontwikkeld.

Thuisblijfregels personeel

  • Als iemand in het huishouden van het personeelslid/de gastouder getest is voor COVID-19 en een positieve testuitslag heeft, dan zijn de adviezen van de GGD over de te nemen maatregelen leidend.
  • Personeelsleden/gastouders moeten dan thuis in quarantaine blijven tot en met 10 dagen na het laatste risicocontact met de besmette huisgenoot, als er sprake is van strikte zelfisolatie (dat wil zeggen geen risicocontact tussen de besmette persoon en alle huisgenoten).
  • Als strikte zelfisolatie niet mogelijk is, moeten personeelsleden/gastouders in quarantaine blijven tot en met 10 dagen nadat de huisgenoot met COVID-19 uit isolatie mag.
  • Als de huisgenoot positief getest is en strikte zelfisolatie (zonder risicocontact met huisgenoten) is mogelijk, dan mogen alle overige huisgenoten na 10 dagen quarantaine weer naar buiten/opvang/school/werk mits ze geen klachten hebben ontwikkeld.

Bekijk het protocol kinderopvang (versie 29 oktober) >>

Protocol kinderopvang

Het protocol kinderopvang & corona dient als handreiking voor de kinderopvangsector bij het werken in tijden van COVID-19 en vormt een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de specifieke situatie van de kinderopvang. Het protocol is opgesteld door de Brancheorganisatie Kinderopvang, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, BOinK, Voor Werkende Ouders en FNV in samenspraak met het ministerie van SZW.

Het protocol versus de beslisboom

Het protocol vormt de algemene richtlijn voor de kinderopvang in coronatijd in de breedste zin van het woord (zie hieronder). De beslisboom voor het wel of niet brengen van kinderen naar de kinderopvang/school heeft als uitgangspunt gezondheidsklachten bij het kind. Denk daarbij aan een loopneus of hoesten. Als een huisgenoot gezondheidsklachten heeft en het kind is gezond, is de beslisboom 0 jaar – groep 8 niet van toepassing. Dit betekent echter niet direct dat een kind in dat geval naar de kinderopvang en/of school mag. De thuisblijfregels in de situatie dat een huisgenoot gezondheidsklachten heeft zijn nu dus duidelijk in het protocol opgenomen.

‘De regels zijn complex. We kunnen niet alles in de beslisboom samenvatten’, meldt BOinK. ‘Desondanks zullen we wel kijken of en hoe we bij een volgende update van de beslisboom de thuisblijfregels voor kinderen in het geval van gezondheidsklachten bij een huisgenoot kunnen opnemen.’

Bron: BOinK

Let op: het protocol kinderopvang wordt regelmatig geüpdatet. Dit artikel kan verouderd zijn. Bekijk de laatste updates op de website van de Rijksoverheid, veranderingenkinderopvang.nl >>

De beslisboom waarmee je kunt bepalen of een kind naar de opvang mag, levert veel discussie op. Oudervereniging BOinK reageert. ‘We hebben de beslisboom juist bedacht om deze discussies zoveel mogelijk te beperken. Helemaal voorkomen zal echter nooit lukken.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.