Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Teveel complimenten geven kweekt narcisten

Als ouders en opvoeders continu tegen kinderen vertelen hoe enorm speciaal ze zijn en beter dan andere kinderen, kweken ze daarmee narcisten. Dit blijkt uit onderzoek onder Nederlandse kinderen.
Fotolia_114776131_Subscription_Yearly_XXL.jpg
Het blijkt dat narcisme bij kinderen samenhangt met het gedrag van ouders die hun kinderen meegeven dat ze heel speciaal zijn. - Foto: Fotalia

Het onderzoek naar narcisme, uitgevoerd in Nederland door verschillende universiteiten, is het eerste onderzoek dat kinderen tussen de 7 en 11 jaar volgt, de leeftijd waarop narcistische trekjes naar voren komen.

Overwaarderen

De 565 bestudeerde kinderen werden getest op typische narcistische opvattingen als ‘denken dat je beter bent dan anderen’. De ouders werden gescreend op de mate waarin ze hun kinderen overwaardeerden. Er werd gekeken naar het overdadig geven van complimenten en tegen kinderen zeggen hoe speciaal ze zijn, maar ook naar de mate waarin ouders warmte en liefde gaven. Het bleek dat narcisme bij kinderen samenhangt met het gedrag van ouders die hun kinderen meegeven dat ze heel speciaal zijn. Ouderlijke liefde in de vorm van laten weten dat je van een kind houdt draagt niet bij aan narcisme. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat narcisme ontstaat door de sociale ontwikkeling op jonge leeftijd en dat een interventie bij ouders kan helpen om het narcisme terug te dringen.

Zelfvertrouwen

Een van de onderzoekers Professor Brad Bushman (Vrije Universiteit Amsterdam en The Ohio State University) zegt op ‘Welingelichte kringen‘: ‘Kinderen geloven het als hun ouders zeggen dat ze specialer zijn dan anderen. Dat is niet goed voor hen en ook niet voor de samenleving. Toen ik dit onderzoek in de jaren 90 begon dacht ik dat het goed was om mijn kinderen te behandelen alsof ze extra speciaal waren. Dat doe ik nu niet meer. Het is belangrijk om warmte te uiten naar je kinderen, want dat vergroot hun zelfvertrouwen. Hen overwaarderen werkt alleen maar narcisme in de hand.’

Agressief gedrag

Narcisten voelen zich superieur aan anderen, fantaseren over hun persoonlijke successen en denken dat er voor hen een speciale behandeling geldt. Als narcisten worden vernederd, kunnen ze agressief gedrag gaan vertonen. Narcisten hebben ook een hogere kans op psychisiche problemen, drugsverslaving, depressie en angsten. Onderzoek wijst uit dat narcisme meer in Westelijke landen voorkomt en dat narcisme de laatste tientallen jaren ook steeds verder toeneemt.

Een verslag van het onderzoek is hier te vinden:
Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

Dit onderzoek gaat ook de opvoeding van ouders aan. Wilt u dit onderzoeksresultaat delen met hen, bijvoorbeeld via uw nieuwsbrief, via het ouderportaal, de website of een ander kanaal? Download dan een korte tekst die u zo één op één kunt overnemen. Download de tekst hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.