Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tekort aan stageplekken in de kinderopvang

Stageplekken

Het is zo lastig om een stageplek te vinden in de kinderopvang dat ROC Mondriaan uit Den Haag heeft besloten het studentenaantal terug te brengen naar 250 in het eerste jaar. Daarnaast hebben pas afgestudeerde pedagogisch medewerkers ook veel moeite een baan te vinden in de sector.

ROC Mondriaan denkt dat dit te wijten is aan de bezuinigingen waardoor veel kinderopvangorganisaties groepen moesten samenvoegen, of locaties en soms zelfs helemaal de deuren moesten sluiten. De kosten voor kinderopvang zijn zo duur geworden dat ouders hun kinderen liever thuis houden of naar opa, oma of andere oppas brengen.

Omscholen
Tegelijk speelt opleider GMT in op de slechte arbeidsmarkt in de kinderopvang door pas afgestudeerden aan de opleiding Pedagogisch werk een verkort omscholingstraject aan te bieden voor de zorg. Zij kunnen hun PW3 diploma in een half jaar aanvullen met een diploma Verzorgde IG. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld gaan werken in de ouderen- en gehandicaptenzorg, sectoren waar nog wel volop werk te vinden is.

Baanintentie
De selectieprocedure voor de opleiding is streng. Niet iedereen is geschikt om de switch van kinderopvang naar zorg in korte tijd te maken. Maar er zijn veel overeenkomsten tussen de twee opleidingen. GMT biedt de opleidingen door heel Nederland aan. In de opleiding vindt een leer/werktraject plaats met een intentie de stage om te zetten in een baan na het afronding van de stage. Dat biedt veel studenten momenteel meer zekerheid dan een stage op een kinderdagverblijf of bso.

In het septembernummer van Management Kinderopvang staat een artikel over het tekort aan stageplaatsen.

Bekijk de oproepjes van stagiaires op Kinderopvangtotaal >>

ANP Photo, Guido Benschop

1 REACTIE

  1. Een van de redenen waarom er te weinig stageplekken zijn voor SPW-ers is omdat ze sinds vorig jaar niet meer bij gastouders stage mogen lopen.Als de regel weer teruggezet wordt en dit weer wel mag zoals vroeger het geval was is dit probleem simpelwe verholpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.