Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studerende moeders gedupeerd door ‘gratis opvang’

Het kwijtschelden van de eigen bijdrage voor kinderopvang komt ouders een paar jaar later duur te staan. Het inmiddels failliete kinderdagverblijf Sarafina in Rotterdam wilde studerende ouders tegemoet komen door een deel van de kinderopvangkosten te betalen. Maar de Belastingdienst int het geld nu alsnog van de ouders.
Studerende moeders gedupeerd door 'gratis opvang'
Foto: ANP

Twee gedupeerde moeders (24 jaar) doen tegen RTV Rijnmond hun verhaal. Zij studeren allebei nog. Via officiële instanties zoals het Jongerenloket, werden zij op de kinderopvangorganisatie gewezen. De eigenaresse vertelde de ouders dat zij het bedrag dat bovenop de kinderopvangtoeslag kwam niet hoefden te betalen omdat ze een speciaal potje hadden voor alleenstaande moeders. Jaren later blijkt dit geen legale oplossing te zijn. De moeders moeten nu alsnog bedragen van zestien- en dertienduizend euro terugbetalen.

Kinderopvangtoeslag studenten

Ouders die gebruik willen maken van kinderopvang omdat zij studeren, hebben net als werkende ouders recht op kinderopvangtoeslag. Veel gemeenten hebben daarnaast zoiets als een aanvullende bijstandsuitkering om de overige kosten te betalen. De regeling verschilt per gemeente. De eigenaresse van Sarafina bedacht dat het goedkoper was om zelf het resterende bedrag voor de ouders te betalen dan dat zij er met betalingsherinneringen, aanmaningen en uiteindelijk de deurwaarder achteraan moest.

Stoppen met studeren

Dit plan was wellicht goedbedoeld, maar het bleek ook frauduleus te zijn. De twee moeders kunnen de bedragen nu niet terugbetalen en overwegen te stoppen met hun studie. Bij één van de moeders verrekent de Belastingdienst de schuld al met de kosten voor de huidige kinderopvang. De kinderopvang wordt zo voor haar onbetaalbaar en zij is er daarom helemaal mee gestopt, net als binnenkort waarschijnlijk met haar opleiding.

Welk plan bedacht de eigenaresse van het Rotterdamse kinderdagverblijf Sarafina in 2012? Lees over de opzet in oudere berichtgeving uit 2012 >>

Hebben studerende ouders recht op kinderopvangtoeslag? Lees meer op de website van de Belastingdienst >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.