Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strenge regels au pairs ingetrokken

Au pairs mogen 30 uur per week blijven werken en hoeven geen taalcursus te volgen. Dit heeft het kabinet besloten nadat er veel kritiek kwam vanuit de Kamer en van brancheorganisaties op het aanscherpen van de regels voor au pairs.
Strenge regels au pairs ingetrokken
Foto: ANP

Staatssecretaris Teeven en minister Asscher wilden misbruik van de au pair voorkomen door strengere regels vast te leggen. Zij vinden dat de au pair niet bedoeld is als fulltime oppas of als vervanging van kinderopvang. Een au pair is eerder bedoeld als ‘culturele uitwisseling’. Daarom vonden de twee beleidsmakers dat au pairs maximaal 20 uur per week mochten werken en niet langer dan 4 uur per dag.

Betuttelend

Niet alleen belangenorganisaties voor au pairs, maar ook veel Tweede Kamerleden hadden kritiek op de plannen. Zij vonden de regels van Teeven en Asscher betuttelend. Uiteindelijk stemden VVD, CDA, PVV en D66 tegen de plannen. Zij vertegenwoordigen de meerderheid. De PvdA en de SP steunden het voorstel. Sadet Karabulut van de SP: ‘Een au pair moet een verschrikkelijk leuke tijd in Nederland hebben. In de praktijk blijkt dit niet goed genoeg te functioneren. Goed dat het kabinet daar oog voor heeft en het wil verbeteren.’

Blogger Pauline Schellart vindt het onbegrijpelijk dat er in Nederland met twee maten wordt gemeten. ‘Op het moment dat minister Asscher aankondigde dat de au pair vanaf juli volgend jaar in plaats van 30 maximaal 20 uur mag werken, viel de tweede kamer ruim over hem heen. Het zijn dezelfde partijen die de regels rondom de professionele kinderopvang steeds verder hebben aangescherpt.’ Lees meer

Vaker controle

Twee maatregelen zijn wel aangenomen. Gastgezinnen worden vaker gecontroleerd en zij moeten een ‘bewustverklaring’ tekenen. Hiermee geven ze aan dat ze de voorwaarden waaronder au pairs mogen werken kennen en ernaar handelen. Over twee jaar bekijkt het kabinet of deze maatregelen leiden tot minder misbruik van au pairs in Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.