Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Storing Justis: VOG aanvragen of verlengen tijdelijk niet mogelijk

De systemen die nodig zijn voor het aanvragen, afgeven en verlengen van VOG’s, GVA’s en boa-aktes zijn sinds enkele weken niet beschikbaar vanwege een storing bij screeningsautoriteit Justis. Het Personenregister Kinderopvang is wel te raadplegen, maar er kunnen geen nieuwe inschrijvingen plaatsvinden.
storing-justis-vog-aanvragen-of-verlengen-tijdelijk-niet-mogelijk
Monster Ztudio / stock.adobe.com

Dat melden het ministerie van Justitie en Veiligheid en DUO.

Justis kampt al sinds vrijdag 15 oktober met de storing en de verwachting is dat de storing ook deze week (week 43) nog niet wordt verholpen. Er wordt met man en macht gewerkt aan een oplossing, maar onduidelijk is wanneer de storing helemaal verholpen is, laat Justis weten en biedt excuses aan voor de gevolgen die men hiervan ondervindt. De gevolgen zijn vooral groot voor de kinderopvangsector, waarin medewerkers alleen mogen werken met een geldige VOG.

Wat betekent de storing voor de kinderopvangsector?

  • Je kan geen gebruik maken van de digitale omgeving (MijnJustis)
  • Er kunnen geen papieren aanvragen in behandeling worden genomen, omdat daarvoor deels dezelfde systemen nodig zijn
  • Er kan niet worden voorzien van statusinformatis
  • Gemeenten kunnen geen VOG-aanvraag indienen

Er is helaas geen andere manier om een VOG aan te vragen.

‘Niet starten zónder VOG’

Branchepartijen BK en BMK hebben nauw contact met SZW, Justis, DUO en GGD GHOR over het probleem wat ontstaan is voor de sector. De partijen adviseren de sector dringend om medewerkers niet te laten starten, zonder VOG en/of koppeling in het Personenregister Kinderopvang. Voor een sector die momenteel alle zeilen bijzet om nieuwe medewerkers te werven, is het on hold zetten van nieuwe medewerkers zonder geldige VOG extra pijnlijk. ‘In deze tijden van personeelstekorten in de kinderopvang komt deze storing zeer ongelegen’, stelt de BK.

Toch is het belangrijk dat deze medewerkers niet starten, tot zij een geldige VOG hebben en gekoppeld zijn in het Personenregister Kinderopvang. BMK: ‘Je bent anders in overtreding en de GGD kan bij het constateren van deze overtreding een geldboete opleggen.’ Wel adviseert de branchepartij om in de tussentijd de VOG- aanvragen en koppelingen in het personenregister zoveel mogelijk voor te bereiden zodat men hiermee direct kan starten als de storing is verholpen.

Veelgestelde vragen

(bron: Justis, de vragen linken door naar antwoorden op de website van Justis)

Om het systeem van de kinderopvangtoeslag te verbeteren, geven kinderopvangorganisaties al geruime tijd opvanggegevens van ouders door aan Belastingdienst. Deze gegevens worden gebruikt voor een dubbelcheck van de kinderopvangtoeslag die ouders ontvangen. Zo kun je voorkomen dat ze later veel toeslag moeten terugbetalen. Deze dubbelcheck blijkt al de nodige resultaten te hebben opgeleverd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.