Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer brede scholen

Steeds meer brede scholen

Hoewel de groei iets minder hard gaat dan een paar jaar geleden, komen er steeds meer brede scholen in Nederland, ook op het platteland. Oberon heeft een jaarbericht samengesteld waarin een aantal belangrijke trends met betrekking tot de brede school op een rij zijn gezet.

Talentontwikkeling
In 2009 telde Nederland 1200 brede scholen in het primair onderwijs. Omdat er regelmatig meerdere scholen in hetzelfde pand zitten, ligt het aantal betrokken scholen op 1700. Stonden brede scholen in de beginjaren vooral in achterstandswijken van grote steden, nu zijn ze ook op het platteland in trek en in sociaal economisch sterke wijken. Ook is het doel van de brede school veranderd, eerst vooral om onderwijsachterstanden terug te dringen nu vooral vanwege talentontwikkeling. Om alle talenten van kinderen te kunnen aanspreken, is het activiteitenaanbod flink gestegen. Sport en bewegen is een populair thema, maar ook kunst en cultuur, educatie, zorg, techniek en multimedia.

Samenwerking
Scholen vormen de spil van de brede school. De belangrijkste partners zijn de kinderopvang, welzijninstellingen, sportverenigingen, instellingen voor kunst en cultuur en zorgverleners. De helft van de scholen werken samen volgens face to face (de partijen kennen elkaar en wisselen expertise uit). Veertig procent werk hand in hand en een enkele organisatie werkt cheek to cheek (hierbij gaan de partijen op in één organisatie). Eén probleem delen ze allemaal: het vinden van geschikt personeel en budget om de brede school draaiende te houden. Het is nog niet duidelijk of de brede school een positieve invloed heeft op kinderen. De brede school-medewerkers vermoeden dit wel, maar hier is nog geen onderzoek naar gedaan.

Bekijk hier het rapport over brede scholen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.