Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee uur buiten spelen goed voor kinderogen

Dat buitenspelen goed is voor je motorische ontwikkeling, creativiteit en gezondheid wisten we al. Het Oogfonds voegt er een goede reden aan toe: buitenspelen is heel goed voor je ogen.
1. Oogfonds buitenspelen.jpg
Bijziendheid is niet alleen erfelijk bepaald

In een nationale campagne roept het Oogfonds op om alle kinderen twee uur per dag buiten te laten spelen. Dat zou bijziendheid op latere leeftijd voorkomen en het risico om zelfs slechtziend of blind te worden.

Oogaandoening

Bijziendheid is een groter wordend probleem in Nederland. Het ontstaat al in de jeugd. De groei van het oog schiet door, waardoor het te lang wordt. Het afwijkende zicht wordt gecorrigeerd met lenzen of een bril, maar de ooglengte blijft hetzelfde. Juist deze lengte zorgt voor problemen met het netvlies naarmate je ouder wordt. Hoge bijziendheid vergroot zo de kans op de meest voorkomende oogaandoening, zoals maculadegeneratie, glaucoom, staar en netvliesloslating.

Beeldschermen

Bijziendheid is niet alleen erfelijk bepaald, maar hangt ook af van levensstijl. Op jonge leeftijd veel binnen zijn, lezen en achter beeldschermen zitten, verhoogt het risico. Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: ‘Nederlandse kinderen zijn tegenwoordig gemiddeld nog maar één uur per dag buiten. Dat is echt veel te weinig. We moeten terug naar de standaard waarbij het heel gewoon is om iedere dag minstens twee uur per dag buiten te zijn, ook bij slecht weer.’

De tips van het Oogfons op een rij:
  • minstens twee uur per dag buiten zijn
  • ieder half uur een korte pauze van lezen of op een beeldscherm kijken
  • minstens dertig centimeter afstand van beeldschermen zoals tablets

Lees meer op gezondekinderogen.nl >>

Maakt groen in de omgeving van kinderen echt het verschil om gezond op te groeien, of maakt het niet zoveel uit? Wetenschappers geven antwoord. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.