Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Snel: Geen schadevergoeding ouders opvangtoeslag ‘onvoorstelbaar’

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft in een debat met de Tweede Kamer toegegeven dat de Belastingdienst onrechtmatig heeft gehandeld door de kinderopvangtoeslag voor honderden ouders stop te zetten. Het is volgens hem 'onvoorstelbaar' dat gedupeerden geen schadevergoeding krijgen, maar hij deed nog geen officiële belofte.
ANP

Het onrechtmatig verklaren van het handelen van de Belastingdienst is belangrijk voor de Tweede Kamer, omdat de term juridisch zwaarder weegt dan bijvoorbeeld ‘onbehoorlijk’. Snel onderstreepte overigens dat alleen het stopzetten daadwerkelijk onrechtmatig was.

Geen belofte

In een zwaar debat zei de staatssecretaris van Financiën dat hij het ‘onvoorstelbaar’ vindt dat de ruim driehonderd ouders die door de Belastingdienst ten onrechte beschuldigd zijn van fraude met de kinderopvangtoeslag ‘geen schadevergoeding ontvangen’. ‘De schadevergoeding moet er gewoon komen’, zei de staatssecretaris.

Maar hoewel Snel in het debat zei te streven naar een oplossing en snelle afhandeling voor de gedupeerden, wilde hij geen officiële belofte doen. Ook kon hij niet toezeggen direct werk te maken van de schadevergoedingen. Hij vroeg om begrip van de Kamer voor het feit dat het afhandelen van de schadevergoedingen tijd kan kosten, omdat dit volgens de regels moet worden gedaan. Dit stuitte op verzet van een deel van de Kamer, omdat de ouders juist in de problemen zijn gekomen omdat er wetten zijn overtreden.

Vertrouwen kwijt

‘Hier is sprake geweest van machtsmisbruik’, zei PvdA’er Henk Nijboer. D66’er Steven van Weyenberg: ‘De gedupeerden hebben het vertrouwen verloren in de Belastingdienst. Zij geloven niet meer dat de overheid er voor hen is.’

Nijboer pleitte er samen met andere partijen in de Kamer voor om zo snel mogelijk met een oplossing voor de ouders te komen. ‘De overheid heeft alle tijd, maar de levens van de gedupeerde mensen gaan door’, zei de PvdA’er.

Snel wil echter ook rekening houden met de bevindingen van de onderzoekscommissie ingesteld om de affaire te onderzoeken, die in oktober worden verwacht. Hij zegde de Kamer toe dat hij ook in de tussentijd voortgang wil maken met de schadevergoedingen. ‘We gaan heus niet op onze handen zitten tot er een advies ligt.’

Klokkenluider

Snel probeerde ook de zorgen van de Tweede Kamer over de omgang met klokkenluiders weg te nemen, maar kon niet ingaan op individuele kwesties. De Kamer wilde opheldering over het bericht dat een klokkenluider die informatie over de affaire had gelekt op non-actief was gezet. Snel liet uiteindelijk doorschemeren dat er geen maatregelen worden genomen tegen de klokkenluider.

Bron: ANP, Nu.nl, Tweede Kamer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.