Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SKL zet gratis kinderopvang toch door

SKL Kinderopvang uit Leeuwarden is op de vingers getikt door de Belastingdienst. Gratis kinderopvang voor ouders, terwijl kinderopvangorganisaties wél de kinderopvangtoeslag opstrijken, mag niet. Toch besluit SKL Kinderopvang door te gaan met het aanbieden van gratis kinderopvang voor een jaar, maar dan ook echt voor niets. 'Beloofd is beloofd' zegt directeur van SKL Kinderopvang Marianne van Hall.
SKL zet gratis kinderopvang toch door
Foto: ANP Photo

Een jaar lang gratis kinderopvang voor kinderen van ouders die minder dan 30.000 euro per jaar verdienen. Het leek zo’n mooi plan, en dat is het nog steeds. Al heeft SKL Kinderopvang de voorwaarden wel enigszins moeten aanpassen. Het is niet toegestaan dat ouders kinderopvangtoeslag ontvangen voor kinderopvang waar ze niets voor betalen. En dus neemt SKL de (financiële) gok: gratis kinderopvang, waar de kinderopvangorganisatie dan ook echt geen cent voor terugkrijgt.

Waarde van kinderopvang

‘We staan voor de meerwaarde van kinderopvang en geloven dat we met deze actie een doelgroep bereiken die die waarde van opvang nog niet kent. Onze groepen worden aangevuld met kinderen die anders thuis zaten, of van hot naar her werden gesleept. We hopen ouders in een jaar tijd te overtuigen dat kinderopvang wel degelijk het verschil maakt’, zegt Marianne van Hall.

Gaatjes vullen

Ouders die samen minder verdienen dan 30.000 euro, mogen zoveel dagen kinderopvang afnemen als de minst werkende ouder werkt. SKL controleert de loonstrookjes zelf. Er worden geen financiële risico’s genomen in de zin van personeelskosten of huisvestingskosten. ‘We moeten het doen met de medewerkers die nu op de kinderdagverblijven en bso’s staan en de groepen die nu draaien. Met dit project vullen we echt de gaatjes. Dat betekent ook dat ouders er snel bij moeten zijn. Zijn de groepen vol? Dan moeten we helaas nee verkopen.’

Luiers en voeding

Extra kosten maakt SKL Kinderopvang natuurlijk wel, bijvoorbeeld voor de voeding, de luiers en de activiteiten. Maar die kosten maakt de organisatie graag. Ouders die al gebruikmaken van kinderopvang bij SKL en ook onder de inkomensgrens van 30.000 euro vallen, krijgen korting op het uurtarief.

Collega’s

Nu de Belastingdienst niets meer te maken heeft met de gratis opvang, heeft SKL Kinderopvang de uitvoering van de plannen in eigen hand. De reacties op het initiatief stromen binnen. ‘Media reageren massaal, maar ook collega’s. Zij waren er als eersten bij om ons te informeren over de regels van de Belastingdienst. Maar de reacties zijn gelukkig vooral positief’, aldus Van Hall.

Bekijk de voorwaarden

2 REACTIES

  1. Nobel en sociaal mag je het noemen, maar als de belastingdienst SKL niet op vingers had tikt waren de gevolgen voor die groep ouders niet te overzien (en vervolgens voor SKL).
    Ik geef niet gauw een compliment aan de fiscus, maar ze hebben hier gelukkig kort op gezeten (en gehandeld).

  2. Lees alle reacties
  3. Ludieke acties als ”gratis” dagdelen, Gouden en zilveren arrangementen, wel of geen maaltijden. Gebruik maken van A of B produkten. Misschien zelfs wel gratis ipads. Het hoort mijns inziens niet thuis in de kinderopvangbranche. Overheid wordt het niet eens ontzettend hoog tijd om een goede basis voorziening voor alle kinderen van 0-12 te realiseren?
    Overigens vind ik het van SKL wel een zeer nobel en sociaal gebaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.