Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SKL biedt een jaar lang gratis kinderopvang

Om de leegloop te keren en de waarde van kinderopvang in de ontwikkeling van kinderen te benadrukken, komt SKL Kinderopvang Leeuwarden met een bijzonder initiatief: een jaar lang gratis kinderopvang. De aanbieding geldt alleen voor kinderen van wie de ouders minder dan 30.000 euro op jaarbasis verdienen.
SKL biedt een jaar lang gratis kinderopvang
Foto: ANP Photo

Met lede ogen kijken ze bij SKL toe hoe ouders kinderopvang deels of helemaal opzeggen om vervolgens de oppasgaten te dichten met houtje-touwtje-oplossingen. ‘Kinderen kosten geld, maar als ze naar de kinderopvang gaan, is dat een investering waar het kind een leven lang profijt van heeft’, zegt SKL-directeur Marianne van Hall. Veel ouders blijken de opvang vooral te zien als kostenpost. SKL vindt het tijd voor een tegenoffensief.

Bestaande groepen aangevuld

Vanaf mei krijgen alle kinderen van nul tot twaalf jaar van wie de ouders onder de gestelde inkomensgrens vallen, een jaar lang gratis toegang tot alle kinderdagverblijven en bso’s van SKL. Het is niet de bedoeling dat SKL voor deze kinderen nieuwe groepen opent. Bestaande groepen worden aangevuld en er wordt gewerkt met pedagogisch medewerkers die nu ook al op de groepen staan. Het bijkomende voordeel is, dat kinderen die nu al naar de kinderopvang gaan meer leeftijdsgenootjes op de groepen krijgen en dat groepen die leeglopen aangevuld worden.

Kinderopvangtoeslag

Bestaande klanten van SKL die ook onder de inkomensgrens van 30.000 euro  vallen, worden gecompenseerd met een korting van 14 eurocent per uur. De gratis klanten moeten door hun inkomen wel recht hebben op kinderopvangtoeslag en ouders kunnen hun kinderen zoveel dagen brengen als de minst werkende ouder werkt. De kinderopvangtoeslag wordt door de Belastingdienst direct overgemaakt op rekening van SKL Kinderopvang. Dit is niet geheel kostendekkend voor de kinderopvangorganisatie. Toch kiest SKL bewust voor deze investering. Van Hall: ‘Wij geven geen iPads of iets dergelijks cadeau. Kinderen en ouders kunnen door middel van deze actie de voordelen van onze kinderopvang ervaren. Daar is iedereen bij gebaat.’

Bekijk de voorwaarden van de actie op de website van SKL Kinderopvang

2 REACTIES

 1. Dit is toch te erg voor woorden. Hoezo gratis opvang? Die ouders betalen toch minimaal de kinderopvangtoeslag… En ik hoop dat deze ouders eerst even navraag gaan doen bij de belastingdienst, want in feite kost de opvang nu niks voor deze ouders, maar hierdoor hebben ze dus geen recht op kinderopvangtoeslag… Wie gaat deze toeslag aan het einde van het jaar terugbetalen? Juist, deze mensen met een laag inkomen….en dus toch geen gratis opvang. Deze truc is ook al toegepast door diverse gastouderbureaus en de ouders die via dit bureau een gastouder hadden, moesten ook de toeslag terugbetalen… En de kinderopvangoeganisatie, dan? Die was in de tussentijd natuurlijk failliet gegaan… Per saldo zijn de ouders de dupe.
  Als het te mooi klinkt om waar te zijn…dan is dat meestal ook zo.

 2. Lees alle reacties
 3. Enkele tijd geleden wilden wij dit op ons kindercentrum ook gaan toepassen.
  Eerst maar eens geinformeerd bij de branche-organisatie.
  Wat wij wilden gaan doen en SKL nu dus ook,mag gewoon niet van de belastingdienst.
  Wanneer je korting geeft of zelfs gratis (ik neem aan dat SKL gewoon de toeslag wel wilt ontvangen) aanbiedt, gaat de uurprijs naar beneden en hebben ouders recht op minder toeslag. Alleen als je het geheel gratis aanbied (zonder toeslag te ontvangen) dan mag het uiteraard wel, werd mij medegedeeld. Maar dat doet geen kdv natuurlijk. Ouders kunnen door deze constructie achteraf nog erg in de problemen komen doordat ze ontvangen toeslag moeten gaan terugbetalen. Ik zou overigens wel graag zien dat de belastingdienst hierin de regels zou aanpassen zodat je als opvang wel korting of zelfs ”gratis” opvang kunt aanbieden en alleen genoegen neemt als onderneming met de kot die ouders ontvangen. Ik neem als onderneming wel genoegen met een lagere omzet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.