Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Serie IKK in de praktijk – Een onmogelijke puzzel

De wet IKK belooft op papier kwaliteitsverbetering, maar de praktijk is weerbarstig. Veel ondernemers, zeker de kleine, worstelen elke dag met de invoering van allerlei regels. In deze serie volgen we Ramona Overmars, eigenaresse van kinderopvangorganisatie High Five! in Almelo. Ze neemt ons mee in hoe IKK in de praktijk vorm krijgt met soms meevallers, maar soms ook grote tegenvallers. Deel 2: Een onmogelijke puzzel.
AdobeStock

Het

Registreren

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als startende houder (gestart in mei) van een kinderdagverblijf met 1 verticale groep ben ook ik druk aan het puzzelen met de BKR/nieuwe wetgeving. Omdat ik maar 1 groep heb, kan ik niet schuiven. Kleinschalig heb ik altijd gezien als een groot voordeel, maar nu wordt alles dichtgetimmerd. Ik vind het wel fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hier tegenaan loopt. Maar de vraag is; wat kunnen we er aan doen? Kdv De Bosuiltjes

  3. Uit het artikel van Ramona: Ramona en haar collega’s puzzelen er op los, maar zijn nog lang niet klaar. ‘Je kunt de bkr-maatregel niet zien zonder de vaste gezichtenregel. Een pm’er mag drie baby’s tot één jaar opvangen, maar ieder kind moet altijd één van de twee vaste gezichten om zich heen hebben. Pm’ers werken parttime, kinderen komen parttime. We hebben de werkdagen van onze werknemers al door elkaar gehusseld, maar zelfs dan is de conclusie: het kan gewoon niet.’

    Inderdaad: het kan gewoon niet. Ook wij krijgen het niet 100% dichtgetimmerd. Even afgezien van argumenten als “duur”, “wie gaat dat betalen”, “de uurprijzen gaan (te fors) omhoog: het gaat gewoon niet: de 3-uursregeling, de max 2 gezichten bij baby’s, de BKR bij de 0-jarigen van 4 op 1 naar 3 op 1 en richtlijnen en wetten op gebieden als ARBO en Veiligheid passen gewoon niet naast elkaar.

    Brancheorganisaties, BOINK, Toezichthouders (Gemeenten en GGD’en) en collega opvangorganisaties: wat gaan we daaraan doen? Eén van de intenties van de (voorloper) van de wet IKK was toch “regeldruk” verminderen? Dus kom op allemaal: wat gaan we hieraan doen? En nu niet nog een organisatie oprichten, petities maken en aanbieden, niet het overleg met het Ministerie opschorten, maar concrete actie om een concreet doel te halen: hoe gaan we dit oplossen, en hoe doen we dit snel?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.