Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schurft uitgebroken in Zeeuws kinderdagverblijf

Schurft

GGD Zeeland meldt dat er door een uitbraak van schurft op een kinderdagverblijf in de plaats Hulst 253 mensen behandeld moeten worden. Het gaat niet alleen om medewerkers van het kinderdagverblijf en de kinderen, maar ook om hun families. Schurft (Scabiës) is besmettelijk.

Plan van aanpak
Na de constatering heeft de GGD alle contacten van besmette personen in beeld gebracht. Donderdag vond een informatiebijeenkomst plaats voor alle betrokken. Schurft gaat niet vanzelf over. Het is gebruikelijk dat de GGD ingeschakeld wordt om een plan van aanpak voor de behandeling te maken en hygiënemaatregelen te nemen.

Besmet beddengoed
Schurft is een jeukende huidafwijking, veroorzaakt door scabiësmijt, die optreedt in situaties waarin mensen dicht op elkaar leven. Hygiëne kan een rol spelen, maar dat hoeft niet. Mensen raken besmet door huidcontact van langer dan 15 minuten, maar ook door besmette kleding te dragen of via beddengoed.

Ruimte grondig reinigen
Er is geen vaccin beschikbaar tegen schurft, een dermatoloog zal de patienten intensief en vrij langdurig behandelen. Het kinderdagverblijf zal minimaal 72 uur, maar bij voorkeur 7 dagen niet gebruikt worden. Na deze periode moet de ruimte grondig gereinigd worden. Bij voorkeur eerst droog en dan nat. Kleding, beddengoed, dekens, kussens, het matras en de gordijnen moeten gewassen worden op ten minste 50 graden.

Lees meer informatie op de website van het RIVM >>

Bron: Nationale Zorggids, FCB en de RIVM
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.