Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scholen mogen niet-gevaccineerde kinderen niet weigeren

Terwijl kinderopvangorganisaties bekijken in hoeverre zij niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren, ligt dat voor basisscholen heel anders. Zij mogen kinderen die niet zijn ingeënt tegen de mazelen sowieso niet weren. Dit bevestigen onderwijsjuristen van VOSS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen.
basisvaardigheden-masterplan
AdobeSTock

Voor scholen is de kwestie minder urgent omdat daar over het algemeen geen kinderen tot 14 maanden oud komen die vanwege hun leeftijd nog niet ingeënt kunnen zijn. Maar dat geldt niet voor alle scholen. Steeds meer scholen zitten onder hetzelfde dak als de kinderopvang en soms wordt personeel tussen onderwijs en kinderopvang uitgewisseld.

Geen wettelijke maatregelen

Scholen in Nederland kunnen er bij ouders wel op aandringen om een ziek kind niet naar school te laten gaan. Maar Nederland kent geen wettelijke veiligheidsmaatregelen waarmee scholen niet-gevaccineerde leerlingen kunnen weigeren.

Berlijn

In Duitsland is dit anders. Daar sprak een rechtbank in Berlijn in 2015 uit dat het weren van niet-gevaccineerde leerlingen wel onder een wettelijke toegestane veiligheidsmaatregel valt. Scholen mogen die keuze maken. Deze uitspraak volgde nadat er in 2014 een mazelenepidemie uitbrak. Eerst werden niet-gevaccineerde kinderen uit Servië, Bosnië en andere Balkanlanden getroffen en later ook niet-gevaccineerde Berlijners. Eén kind overleed aan de mazelen.

Kinderen thuishouden

Onderwijsjuristen van VOSS/ABB adviseren scholen om in ieder geval wel helder beleid te hebben bij ziekte. Als een kind ziek is, is het in zijn belang en ter voorkomen van besmetting van andere leerlingen goed als een school ouders kan aanspreken op het thuishouden van hun kinderen.

Berend Botje

In de kinderopvang waren al organisaties die niet-gevaccineerde kinderen weigerden. Maar kinderopvang Berend Botje besloot onlangs ook bestaande niet-gevaccineerde klanten vanwege veiligheidsredenen de toegang tot de kinderopvang te ontzeggen. Ze denken juridisch sterk te staan vanwege de inhoudelijke motieven om dit te doen. Gaby Albert, de directeur van Berend Botje, zei hierover: ‘Je mag geen onnodig onderscheid maken. We weigeren om een goede reden. Het gaat niet om onderscheid, maar om het creëren van een veilige situatie.’

Ongeveer tien ouderparen die klant zijn bij de Noord-Hollandse kinderopvangorganisatie Berend Botje en die hun kind niet hebben gevaccineerd tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR) is gevraagd dit alsnog te doen. Doen ze dit niet, dan beëindigt Berend Botje de opvang voor hun kind per 1 juli. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.