Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betrek ons bij scenario’s basisvoorziening’

Brancheorganisatie Kinderopvang, de Raad van het Primair Onderwijs (PO-Raad) en de MOgroep hebben de afgelopen maanden scenario's bedacht voor een basisvoorziening voor peuters. De belangenorganisaties roepen minister Asscher in een brief op om met hen in gesprek te treden over hoe zo'n stelsel eruit moet komen te zien.
'Betrek ons bij scenario's basisvoorziening'
Foto: ANP Photo

De partijen wachten op de beloofde uitwerking van de plannen voor een nieuwe voorschoolse voorziening die in het regeerakkoord is opgenomen. De afgelopen weken organiseerden Brancheorganisatie Kinderopvang, PO-raad, MO Groep, met de Verenging van Nederlandse Gemeenten een aantal workshops. In deze workshops werd samen een aantal scenario’s opgesteld die kunnen leiden tot goede voorschoolse voorzieningen die recht doen aan lokale situaties.


Nieuw stelsel

De mening dat het huidige versnipperde aanbod voor jonge kinderen niet meer aansluit bij de behoefte van ouders en dat het niet efficiënt is, wordt door zowel minister Asscher als de belangenpartijen gedeeld. Minister Asscher heeft aangegeven dit najaar zijn plannen voor een nieuw stelsel voor de kinderopvang te presenteren. Verwacht wordt dat hij een basisvoorziening toegankelijk gaat maken voor alle peuters voor enkele dagdelen per week. De Brancheorganisatie, MOgroep en PO-Raad hebben een dergelijk scenario ook voor ogen, maar willen wel betrokken worden bij de ontwikkeling van zo’n stelsel.


Lange termijn

‘Het regeerakkoord biedt goede aanknopingspunten om stappen te zetten richting een lange termijnperspectief. Echter, dat vereist wel dat er voor een zodanige invulling wordt gekozen dat er geen onomkeerbare stappen worden gezet die onze gezamenlijke ambitie in de weg staan’, schrijven de organisaties in de brief.


Scenario’s doorrekenen

Zij roepen de minister op om de door hen bedachte scenario’s te bespreken, dit financieel door te rekenen en er inhoudelijk met elkaar over te spreken. Niet om de plannen voor één basisvoorziening verder naar de achtergrond te dringen, wel om een nieuw stelsel tot stand te laten komen in samenwerking met het veld en met een gedegen voorbereiding.

Lees de brief hier:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.