Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ruiloppas is onbetrouwbare kinderopvang’

Als het aan het panel van adviesbureau Vyvoj ligt, wordt kinderopvang een basisvoorziening voor alle kinderen en krijgt een initiatief als de ruiloppas geen voet aan de grond. Met de vragen aan de panelleden (ouders en pedagogisch medewerkers) loopt Vyvoj alvast vooruit op de vraag van de Tweede Kamercommissie. Die riep onlangs het werkveld en ouders op om mee te denken over de toekomst van de kinderopvang.
‘Ruiloppas is onbetrouwbare kinderopvang’
Foto: ANP Photo

Door de adviezen van ouders en medewerkers hoopt de Kamercommissie goed beslagen ten ijs te komen als ze met elkaar antwoorden gaan zoeken op de vraag ‘Hoe moet de kinderopvang in de toekomst georganiseerd worden om een goede kwaliteit te verzekeren?’ Tot 17 mei kon deze vraag per mail beantwoord worden.

Informele kinderopvang

Vyvoj ging met dezelfde vragen te rade bij haar eigen achterban. Deze heeft een uitgesproken mening als het gaat om bijvoorbeeld de toename van informele opvang van kinderen. ‘Niet iedereen is in staat een dag op te passen op meerdere kinderen en kan een variërend pedagogisch verantwoord schema aanbieden’, aldus een panellid. En een ander zegt ‘Ruiloppas is zeer onbetrouwbare kinderopvang, denk aan andere ouders/ opa en oma’s die op vakantie gaan, ziek worden of gewoon afbellen in verband met andere zaken’. 57 procent zegt negatief te zijn over de kwaliteit van kinderopvang in een setting als ruiloppas, 12 procent is zelfs heel negatief.

Brede scholen

Over de meerwaarde van een brede school/ integrale kindcentra zijn sommige panelleden wat meer terughoudend, al geeft bijna driekwart aan het als een positieve ontwikkeling te zien. ‘Een brede school is naar mijn mening de opvoeding van je kinderen volledig uit handen geven. Het tast de betrokkenheid van ouders juist aan.’ Een ander beaamt dit: ‘Ik zie de Brede School en Integrale Kindcentra niet zitten, omdat kinderen dan hele dagen in één gebouw zitten.’

Basisvoorziening

Kinderopvang als basisvoorziening, dat lijkt 53 procent van de ondervraagden wel wat. Want ‘kinderopvang is niet alleen het zorgen voor de kinderen als de ouders werken, het is een verrijking voor het kind’. Ook wordt er gekeken naar de voordelen voor pedagogisch medewerkers die door de toegankelijkheid van de kinderopvang een grotere kans hebben op een baan na hun opleiding.

Kamercommissie

Met exact dezelfde vragen gaan de woordvoerders kinderopvang van verschillende politieke partijen met elkaar in gesprek om onder andere de bezuinigingen in de kinderopvang en de toegenomen druk op de sector de bespreken.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.