Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robert M.: verwaarloosd en doortrapt

Robert M.: verwaarloosd en doortrapt

Een deel van zijn leven, een biologische behoefte, maar ook een beheksing en een vloek. Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, had woensdag in de rechtszaal een keur aan kwalificaties voor zijn seksuele voorkeur voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Afwijkend

De rechtbank gaf M. de gelegenheid om een voorbereide verklaring ten dele voor te dragen en nam een reeks gesprekken met hem door die hij in de periode voor zijn arrestatie in december 2010 voerde met geestverwanten. Uit dat geheel rees een beeld op van een man die lang heeft geworsteld met zijn afwijkende geaardheid, maar die tegelijkertijd uiterst berekenend, doortrapt, systematisch en geobsedeerd toegaf aan de behoefte zijn lusten te bevredigen.

Lees alle artikelen over de rechtszaak van Robert M. in ons dossier >>

Puberteit

M. (28) heeft een gespleten persoonlijkheid als het om kinderen gaat, gaf hij woensdag toe. Hij heeft zich van jongs af aan voor kinderen willen inzetten, maar in zijn puberteit kwam hij er ook definitief achter dat hij seksuele gevoelens voor hen had.

Verwaarloosd

M.’s jeugd in de Letse hoofdstad Riga werd bepaald door drankzuchtige ouders, door wie hij werd ‘geslagen, gekleineerd en emotioneel verwaarloosd’. Naar eigen zeggen nam hij zich voor zelf nooit zo met een kind om te gaan. Hij zou zijn leven wijden aan het helpen van kinderen.

Oppas

Zijn seksuele voorliefde zorgde voor een ander verloop van zijn bestaan. In 2003 veroordeelde de rechter in Duitsland hem in een kinderpornozaak. Een jaar later trouwde M. met medeverdachte Richard van O., een Amsterdamse buschauffeur die hem tot op de dag van vandaag op handen draagt. Vanaf 2006 werkte M. in Amsterdamse kinderdagverblijven en liet hij zich als oppas inhuren. Na zijn arrestatie heeft hij bekend in die hoedanigheden 87 kinderen ernstig te hebben misbruikt. Van het misbruik van 32 kinderen heeft hij beelden gemaakt.

Medicijngebruik

Van O. (39) wordt ervan beticht dat hij van meet af aan heeft geweten van het misbruik en dat hij M. heeft ondersteund. Woensdag had Van O., die geestelijk duidelijk de mindere is van zijn partner, moeite om op vragen van de rechtbank te antwoorden, als gevolg van medicijngebruik. Tijdens politieverhoren heeft hij gezegd dat hij grote moeite had met de misbruikpraktijken van M..

De rechtbank ging woensdag aan het eind van de dag over tot de bespreking, achter gesloten deuren, van een aantal individuele dossiers van misbruikte kinderen.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.