Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robert M. krijgt 19 jaar cel en tbs

De 29-jarige Robert M. heeft vrijdag in hoger beroep 19 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. M. heeft tientallen zeer jonge kinderen misbruikt en veelvuldig beelden van dat misbruik gemaakt en via internet gedeeld met andere pedofielen.
Robert M. krijgt 19 jaar cel en tbs
Foto: ANP Photo

De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar tot 18 jaar en tbs, in hoger beroep heeft justitie 20 jaar en tbs geëist.

Voldoende bewijs
Het bewijs tegen kindermisbruiker Robert M. is afdoende geleverd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag vastgesteld. Het hof verwierp de verweren die M.’s advocaten tegen de bewijsvoering hebben gevoerd. Het hof verklaarde daarmee bewezen dat M. 67 kinderen heeft misbruikt, beelden van dat misbruik heeft gemaakt en die beelden heeft verspreid. De uitvoerige bekentenissen van M. hebben als basis gediend voor het bewijs in de omvangrijke zaak.

Ouders geen juridisch slachtoffer
De ouders van kinderen die zijn misbruikt door Robert M., zijn juridisch niet als slachtoffer te beschouwen, bepaalde het gerechtshof. De advocaat van de ouders, Richard Korver, heeft in het proces bepleit de ouders als direct slachtoffer van de misdrijven van M. te beschouwen. Volgens het hof moet de wetgever dat bepalen, het hof kan dat niet op eigen houtje. Volgens de huidige wetgeving zijn de betrokken ouders geen slachtoffer.

Schadeclaims
De ouders zullen hun schadeclaims tegen Robert M. als gevolg hiervan aan de civiele rechter moeten voorleggen. Die moet M.’s aansprakelijkheid vaststellen, aldus het hof. Het hof beoordeelt alleen de smartengeldclaims die door de ouders namens hun kinderen zijn ingediend. Zij zijn juridisch wel rechtstreeks slachtoffer.

Richard van O.
Richard van O., de partner van Robert M., is vrijdag door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf. De straf pakt veel lager uit dan geëist. Het hof vindt niet bewezen dat Van O. medepleger zou zijn van het misbruik dat door M. is gepleegd. Dat had het Openbaar Ministerie (OM) ten aanzien van ruim dertig kinderen betoogd. Het ging daarbij om kinderen die door M. zijn misbruikt op de kinderdagverblijven waar hij werkte, of op oppasadressen. Ook medeplichtigheid in die gevallen achtte het hof niet bewezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.