Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reminder: Gelijkstellingsverzoek voor pedagogisch coach

mvelsink
Nog even ( 1 januari 2019) en alle kinderopvangorganisaties moeten werken met een pedagogisch coach (of beleidsmedewerker). Brancheorganisatie Kinderopvang attendeert kinderopvangorganisaties op de mogelijkheid om een gelijkstellingsverzoek in te dienen als iemand niet beschikt over de juiste diploma’s.
iStock

Er is een lijst met kwalificerende opleidingen voor de pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Werknemers met een diploma op deel A van de lijst voldoen aan de eisen. Hierop staan opleidingen zoals Pedagogiek, Kinder- en jeugdpsychologie en Toegepaste psychologie met specialisaties gericht op het kind. Alle opleidingen zijn op associate degree-, hbo- en wo-niveau. Op lijst B staan opleidingen op mbo 4-niveau en lerarenopleidingen, maar deze moeten gecombineerd worden met een bewijs van gevolgde scholing op het terrein van coaching en/of pedagogiek kinderen 0-13 jaar.

Overgangstermijn

In de sector wordt sinds de bekendmaking van deze lijst druk gepuzzeld om de juiste persoon met de juiste papieren naar voren te schuiven. Voor werknemers die voor 1 januari 2019 in dienst zijn, maar nog een scholing volgen voor deze functie, geldt een overgangstermijn van twee jaar met een einddatum van 1 januari 2021. Veel managers kiezen er daarom voor om zich alsnog bij te scholen of één van hun werknemers bij te scholen.

Gelijkstellingsverzoek

Maar het is dus ook mogelijk om een gelijkstellingsverzoek in te dienen. Dit kan voor werknemers met een opleidingsachtergrond die niet op de lijst staat, maar die mogelijk wel voldoet. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de opleiding inhoudelijk veel raakvlakken heeft met de gestelde kwalificatie-eisen, maar waarvan de naam toch niet in de lijst is opgenomen. Een verzoek kan ook worden ingediend als een werknemer een combinatie van opleidingen en scholingen heeft gevolgd die overeenkomen met lijst B. Bij- en nascholing kan worden meegeteld bij een eventuele gelijkstelling. Dat geldt ook voor een behaald EVC-certificaat.

Anoniem

Overweeg je een gelijkstellingsverzoek, neem dan contact op met het FCB via caokinderopvang@fcb.nl. Met een anonieme CV van een werknemer, kan al een advies worden gegeven, maar soms is het nodig om meer documenten mee te sturen. Een gelijkstellingsverzoek is bedoeld als uitzondering.

Voor in de nieuwe cao Kinderopvang zijn functiebeschrijvingen voor pedagogisch coach en pedagogisch beleidsmedewerker/coach ontwikkeld. Kinderopvangorganisaties kunnen kiezen voor twee aparte functies, of één functie waarin een medewerker beide rollen vervult. Lees meer

Kijk voor meer informatie op de (vernieuwde) website van het FCB

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.