Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regels uitbreiding VE-aanbod gepubliceerd

Het Wijzigingsbesluit voorschoolse educatie is gepubliceerd. Daarmee zijn de regels rond de uitbreiding van het VE-aanbod en de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker VE definitief bekend.
Fotolia

Het Wijzigingsbesluit regelt dat gemeenten per 1 augustus 2020 verplicht worden om (minimaal) 960 uur voorschoolse educatie aan te bieden aan doelgroeppeuters in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar. Voorschoolse educatie aan kinderen jonger dan 2,5 jaar telt niet mee voor deze norm.

Ruimte voor maatwerk

Met de nieuwe norm is op twee manieren ruimte voor lokaal maatwerk. Enerzijds kan ervoor worden gekozen om kinderen tussen bijvoorbeeld 2,5 en 3 jaar wat minder uren per week aan te bieden en kinderen tussen de 3 en de 4 jaar wat meer, mits de urennorm van ten minste 960 uur aanbod over anderhalf jaar gehaald wordt. Anderzijds wordt het ook mogelijk om de uren over meer dan 40 weken per jaar te spreiden. Er mag maximaal zes uur voorschoolse educatie per dag meetellen voor het behalen van de norm van 960 uur. Deze uren hoeven niet aaneengesloten aangeboden te worden.

Pedagogisch beleidsmedewerker VE

Daarnaast wordt door het Wijzigingsbesluit elke VE-locatie vanaf 1 januari 2022 verplicht om een pedagogisch beleidsmedewerker in te zetten. Deze pedagogisch beleidsmedewerker ontwikkelt en implementeert het VE-beleid en zorgt voor de coaching van de pedagogisch medewerkers VE.

Het aantal uren dat de pedagogisch beleidsmedewerker moet worden ingezet is aanvullend op het aantal uren dat al een pedagogisch beleidsmedewerker vanuit de Wet IKK moet worden ingezet in de kinderopvang. Het aantal uren dat de pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie in een jaar moet worden ingezet, wordt berekend door het aantal op 1 januari van dat jaar ingeschreven doelgroeppeuters bij een kindercentrum te vermenigvuldigen met tien.

De nieuwe regels worden verder toegelicht in het Wijzigingsbesluit voorschoolse educatie>>

Handreikingen

In het kader van het Ondersteuningstraject urenuitbreiding VE voor aanbieders bieden Sociaal Werk Nederland en Brancheorganisatie Kinderopvang aan kinderopvangondernemers twee handreikingen aan:

Consultatie

Betrokkenen konden in februari en maart 2019 reageren op de nieuwe maatregelen in het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie door middel van een internetconsultatie. Onder andere de Brancheorganisatie Kinderopvang deed dat. Op haar website laat de BK nu weten dat de reactie heeft geleid tot wijzigingen van het concept.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.