Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actal waarschuwt voor toename regeldruk

De nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag zal voor ouders leiden tot een afname van regeldruk, maar voor kinderopvanginstellingen is het tegenovergestelde het geval. Dit concludeert toetsingscollege Actal.
Actal waarschuwt voor regeldruk.jpg
‘Wij adviseren minister Asscher meer inzicht te geven op welke wijze de risico’s op niet

Actal  schat de toegenomen regeldruk voor de kinderopvang op 25 miljoen euro aan eenmalige kosten en 10 miljoen euro aan structurele kosten. Voor ouders neemt de regeldruk structureel af met 15 miljoen euro. Actal, toch al kritisch over de regeldruk in de kinderopvang, vindt dat het succes van het nieuwe financieringsstelsel afhangt van wel erg veel schakels. Ouders, kinderopvanginstellingen, DUO en de Belastingdienst; alleen als zij geen fouten maken, kan het nieuwe financieringsstelsel een verbetering zijn, denkt Actal.

Risico’s

‘Wij adviseren minister Asscher in een toelichting op het wetsvoorstel meer inzicht te geven op welke wijze de risico’s op niet, niet tijdig en onjuist handelen worden beheerst’, aldus Actal in een officiële reactie op het wetsvoorstel voor een nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag. Zij vindt meer inzicht in deze risico’s belangrijk omdat er dan pas echt iets kan worden gezegd over de gevolgen voor de regeldruk.

Alternatieven

Het toetsingscollege is wel een voorstander van aanpassing van het huidige systeem. Voorzitter Jan ten Hoopen schrijft in zijn reactie op het wetsvoorstel ‘Wij waarderen uw voornemen om complexiteit en onzekerheid aan te pakken.’ Maar de vraag is wat Actal betreft of alle denkbare alternatieven en aanvullingen om de regeldruk te verminderen in de afwegingen betrokken zijn.

ICT-infrastructuur

Grote kinderopvangorganisaties zullen net zoveel regeldruk ervaren van een nieuw financieringssysteem als kleine organisaties. Die impact is voor iedereen fors verwacht Actal. ‘Processen moeten opnieuw worden ingericht. Administraties moeten worden aangepast of ingericht. Er moet een nieuwe ICT-infrastructuur komen. Ondernemingen krijgen te maken met nieuwe ict-tools.’ Actal verwacht dat grote organisaties makkelijker handen en voeten kunnen geven aan deze veranderingen. Daarom adviseert zij de minister om nieuwe tools altijd eerst af te stemmen op kleine ondernemingen. Desnoods zou er een light-versie van IT-middelen ontwikkeld moeten worden, speciaal voor de kleine organisaties en gastouders.

Gelijktijdige invoering

Minister Asscher liet tijdens het algemeen overleg kinderopvang in de Tweede kamer weten dat hij erover denkt de nieuwe financiering geleidelijk in te voeren. Met een eerste start in 2018 en daarna nog een groep vanaf 2019. Maar Actal is geen voorstander van een geleidelijke invoering.  Voer je het nieuwe systeem geleidelijk in, dan moeten organisaties tijdelijk met twee systemen en administratieve processen werken. Kies daarom liever voor een gelijktijdige en integrale invoering, stelt Actal voor.

Rekenhulp

Het toetsingscollege gaat nog wat dieper in op de nieuwe manier van werken volgens een digitale portemonnee. ‘Is het noodzakelijk dat ouders bij iedere wijziging in de portemonnee een seintje krijgen?’ vraag Ten Hoopen zich af. Ook zou het goed zijn als ouders middels een rekenhulp zelf kunnen uitrekenen of zij nog aan het geschatte inkomen voldoen. Daar houdt het huidige voorstel (nog) geen rekening mee.

Het nieuwe financieringssysteem moet wat peuterspeelzalen betreft vooral eenvoudig worden, geen kostenverhogend effect hebben en de regeldruk niet verder verhogen. Dit adviseert de MOgroep het ministerie van Sociale Zaken. Lees meer

Het indienen van een wetsvoorstel voor een nieuwe financieringsstructuur komt veel te vroeg. Dit vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. ‘Veel essentiële zaken zijn nog niet afgerond.’ De wet moet dan ook een jaar worden uitgesteld. Lees meer

Lees hier de volledige reactie van Actal >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.