Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Randstad start kinderopvang voor flexwerkers bij SKSG

Het duurt niet lang meer of één op de drie werknemers in Nederland is een flexwerker. Ouders die flexwerker zijn hebben behoefte aan vergevorderde flexibele kinderopvang op steeds weer andere dagen en uren; en soms een maand niet en dan weer wel. Uitzendbureau Randstad is een samenwerking begonnen met de Groningse kinderopvangorganisatie SKSG om deze flexmedewerkers maatwerkopvang te bieden.
Randstad start kinderopvang voor flexwerkers bij SKSG
Foto: ANP

Het gaat in eerste instantie om een proef die loopt tot december 2014. Als de maatwerkopvang in Groningen bevalt, wil Randstad met meer kinderopvangorganisaties in zee gaan om het project landelijk uit te rollen. Volgens directeur arbeidsmarkt van randstad Marjolein ten Hoonte hebben diverse landelijke spelers al interesse getoond.

Volgens BOinK staat de kinderopvang voor een onmogelijke opdracht. Enerzijds wordt de kinderopvang ook vanuit de overheid gestimuleerd om goede pedagogische kwaliteit te leveren. Anderzijds maakt de vraag van ouders naar flexibele opvang dat bijna onmogelijk. Lees meer.

Opzegtermijn

Randstad merkt dat flexwerkers moeite hebben om goede kinderopvang te vinden. ‘Dat zou toch voor iedereen beschikbaar moeten zijn, ongeacht het type arbeid’, vindt Ten Hoonte. Flexwerkers lopen bijvoorbeeld aan tegen de opzegtermijn, terwijl ze misschien maar voor één maand opvang willen afnemen of ze lopen vast in de administratie voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag. SKSG maakt de maatwerkopvang mogelijk voor flexwerkers. Dat houdt in dat ouders opvang kunnen afnemen voor de periode dat het hen uitkomt.

Zorgen over flexwerkers

Momenteel is 25 procent van de werknemers flexibel, maar de verwachting is dat dit aantal in de toekomst toeneemt. Flexwerkers zoals uitzendkrachten of payrollers werken vaak met een tijdelijk dienstverband en lopen tegen allerlei belemmeringen aan. Minister Asscher sprak onlangs zijn zorgen uit over de positie van het toenemend aantal flexwerkers. Zij hebben minder goed toegang tot pensioenopbouw, hypotheekleningen en kinderopvang.

Tweedeling

Ook Ten Hoonte waarschuwt in de Telegraaf voor een tweedeling op de arbeidsmarkt tussen werknemers met een vast dienstverband die wel eenvoudig toegang hebben tot kinderopvang en flexwerkers die dit niet hebben. Zij vindt dit een ‘onwenselijke situatie’. Zij pleit voor het aanpassen van het sociale stelsel.

1 REACTIE

  1. Wist niet dat het maatwerkopvang heet maar als het zo heet dan bied KC ‘Leutje Laiverds’ uit Groningen dat altijd al. Je kunt heel moeilijk blijven doen over hoe het momenteel gaat in nederland maar feiten liegen niet. Veel mensen verliezen hun baan maar willen wel graag werken. Via uitzendbureau’s is dat een hele goede optie. Dan moet je er zeker van kunnen zijn dat er professionele kinderopvang beschikbaar is voor de periode dat je eventueel kunt werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.