Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Raad van State: kinderopvang mag vaccinatie verplicht stellen

Vaccinatie verplichten als een voorwaarde voor ouders om hun kind naar de kinderopvang te kunnen brengen. Dat kan een aanvaardbaar middel zijn als de vaccinatiegraad onder een kritische grens terechtkomt. Dat zegt de Raad van State in een advies waar het kabinet om had gevraagd.
© scyther5 / Getty Images / iStock

Dat meldt het RD. De Raad van State gaat er dan wel van uit dat een vaccinatieplicht een laatste redmiddel als de vaccinatiegraad ondanks andere inspanningen toch te ver is gedaald. De keuze om kinderen wel of niet te laten inenten blijft bij de ouders. Ouders die afzien van vaccinatie kunnen dan weliswaar niet meer terecht op de kinderopvang, maar daarmee is volgens de rechters nog geen sprake van een algehele vaccinatieplicht.

Verder ligt het voor de hand, aldus de Raad van State, om de regeling te beperken tot vaccinatie voor mazelen, één van de meest besmettelijke infectieziekten. Kinderen krijgen het vaccin daartegen in Nederland standaard toegediend in combinatie met het bof- en rodehondvaccin.

Initiatiefwet D66

Het kabinet gaat niet meteen over tot maatregelen, aldus de staatssecretarissen Van ’t Wout (SZW) en Blokhuis (VWS), onder meer vanwege de coronadrukte. Ook benadrukken de bewindslieden dat het kabinet geen plannen heeft voor het invoeren van een algemene vaccinatieplicht.

Een initiatiefwet van D66 die kinderopvangcentra de mogelijkheid biedt om vaccinatie verplicht te stellen, is al in februari goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft die wet nu in behandeling. De juridische steun van de Raad van State zal naar verwachting bij de verdere behandeling een belangrijke rol spelen.

1 REACTIE

  1. Enorm fijn dat de wetgever bedacht heeft dat vaccinatie gewenst is, echt waar. Maar nu wordt de sector de rol van vaccinatiepolitie toebedeeld. Dat kan toch veel handiger? Maak het recht op kinderopvangtoeslag afhankelijk van de vaccinatie, keer die niet uit als er geen vaccinatie kan worden aangetoond. Dat is al “drang” genoeg. Geef de sector gewoon goede privaatrechtelijke handvaten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.