Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

PvdA wil zes maanden betaald babyverlof

De PvdA wil dat ouders na de geboorte van hun kind zes maanden betaald verlof krijgen om voor de baby te zorgen. Minstens twee maanden daarvan zouden voor de vader moeten zijn.
De zes maanden komen in dit voorstel bovenop de vijf dagen vaderverlof en bovenop de in totaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof die de moeder heeft.
De zes maanden komen in dit voorstel bovenop de vijf dagen vaderverlof en bovenop de in totaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof die de moeder heeft. - Foto: Free images

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel gaat dat woensdag voorstellen in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Het plan is bedoeld voor de langere termijn.

Vijf dagen

Asscher stelde bij Prinsjesdag voor om het vaderverlof te verlengen van twee naar vijf dagen. Yücel vindt die verlenging een goede eerste stap, maar voor de langere termijn is het onvoldoende. De zes maanden komen wat haar betreft bovenop de vijf dagen vaderverlof en bovenop de in totaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof die de moeder heeft.

Zweden

Yücel stelt dat een meerderheid van de mannen graag meer tijd zou willen besteden aan de zorg voor hun jonge kinderen, maar dat dat vaak gewoon niet lukt. Om dat te doorbreken, zou Nederland op termijn toe moeten naar een ‘Zweeds model’ met in totaal zes maanden betaald verlof bij de geboorte van een kind.

Salaris

Wat Yücel betreft worden de zes maanden betaald verlof niet meteen ingevoerd. Dat moet in stappen gebeuren. De kosten van het betaalde verlof zouden wat haar betreft verdeeld kunnen worden over de overheid, de werkgever en de ouder zelf. Die levert dan bijvoorbeeld gedurende het verlof eenderde van zijn salaris in. Yücel gaat minister Asscher woensdag vragen om de mogelijkheden voor de uitbreiding van het ‘babyverlof’ alvast in kaart te brengen.

Vaders krijgen vanaf 2017 vijf dagen betaald ouderschapsverlof. Dat is nu maar twee dagen. Dit wordt gefinancierd vanuit de meevallers waar het kabinet voor het eerst sinds jaren weer mee te maken heeft. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. dat de overheid die dit voorstelt gaat betalen ja, en dat de ouder die vrij krijgt gaat betalen ja maar dat opnieuw de werkgever gaat betalen ,nee. als werkgever krijg je via het uwv alleen het bruto salaris terug 1/3 van de kosten krijg je niet terug. als dit ook zo gaat kost je dat als werkgever dus 2 maand salarissen . ik denk niet dat je als werkgever nog positief kunt reageren op het bericht dat er weer een werknemer een kind krijgt. (en dat zou je wel willen )

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.