Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

PvdA is nu ook voor gratis kinderopvang

Na regeringspartij D66 is nu ook oppositiepartij PvdA voorstander van gratis kinderopvang. Dat blijkt uit de eerste berichten over het verkiezingsprogramma. De partij wil onder meer een gratis 'voorschool' voor alle kinderen vanaf 0 jaar.
pedagogische kwaliteit
AdobeStock

Deze voorschool moeten open zijn van acht tot zes uur en toegankelijk zijn voor alle kinderen, onafhankelijk van de werkzaamheden van de ouders. Ook de basisschool moet de hele dag open zijn. De kinderopvangtoeslag kan dan worden afgeschaft, aldus de PvdA. Dit meldt de Volkskrant.

De politieke steun voor gratis kinderopvang neemt hiermee toe. De PvdA, die kans maakt op regeringsdeelname na de verkiezingen van maart volgend jaar, schaart zich namelijk in het kamp van regeringspartij D66.

Speerpunt verkiezingen

Deze partij pleit al langer voor vier dagen per week gratis kinderopvang voor kinderen tot vier jaar. Daarna moet er voor ieder kind een complete schooldag met onderwijs, opvang en huiswerkbegeleiding, inclusief warme lunch. Dit lijkt voor D66 een speerpunt te worden bij de komende verkiezingen.

Over de financiering van de plannen is nog niet zoveel duidelijkheid. D66 geeft alleen aan dat de gratis kinderopvang 8 miljard gaan kosten op jaarbasis, maar zegt niet hoe dat moet worden betaald.

Hoge inkomens

De PvdA geeft aan de kosten voor gratis kinderopvang en voor andere plannen van de partij, waaronder het afschaffen van het leenstelsel, te willen betalen uit een zwaardere belasting voor de hogere inkomens. Maar de partij is daar vooralsnog verder ook niet concreet over.

 

 

 

3 REACTIES

  1. Liefdeloze opvoedfabriek? Ik ben zelf pedagogisch medewerker en werk in een kinderdagverblijf. De kinderen krijgen voldoende liefde en aandacht, maar dit wordt nogal eens onderschat. We ontvangen ze iedere dag met open armen en ze komen ook met een brede glimlach naar de opvang. Ouders vertellen ons dat de kinderen het thuis vaak over de pedagogisch medewerkers hebben en niet kunnen wachten om weer te komen spelen. We houden de ontwikkelingen bij d.m.v. observaties en verslagen. We stimuleren spelenderwijs alle ontwikkelingsgebieden en bereiden de kinderen voor op de basisschool. Dat er nog steeds zo negatief over de kinderopvang word gesproken maakt mij en mijn medecollega’s erg verdrietig!

    • Merve, ik denk zéker dat jullie je uiterste best doen en veel van kinderen houden. Ik maak me alleen zorgen om baby’s. Daarvoor is het cruciaal om de 1e jaren zoveel mogelijk bij de ouders te zijn. Dáár wordt een basis gelegd voor het gevoel van veiligheid, geborgenheid. In de cr.éche kunnen jullie onmogelijk op de noden van zo veel kinderen inspringen. En teveel verzorgers kunnen baby’s niet aan met het oog op een veilige hechting. Maar de baan van ouders en het bijbehorende geld is tegenwoordig gewoon belangrijker dan het belang van een kind. Dat durf ik met heel mijn hart vast te stellen. Maar vanaf 2.5 – 3 jaar is het inderdaad heel goed en fijn voor een kind om elders te spelen met kinderen. Dan kunnen ze dat aan en begrijpen ze meer. En dan is er nog voldoende tijd om kinderen voor te bereiden op de basisschool. Ik hoop altijd zo dat dit niet een aanval is op de pmers of ouders, maar een aansporing om zelf na te denken en er over te lezen. Mij gaat het om 1 ding: Het belang van het kind. Kinderopvang voor babys tot 3 jaar is er voor de ouders, niet voor het kind. Ik zou zo graag wetenschappelijke onderbouwing hier voor zien , maar het is er niet. Voor mijn pleidooi is er genoeg w.o….

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.