Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

PvdA en GroenLinks willen betaalbare en toegankelijke kinderopvang met noodplan

De kinderopvang is dit jaar (flink) duurder geworden voor veel ouders. GroenLinks en PvdA willen dit een halt toeroepen. Met hun Noodplan Kinderopvang doen de politieke partijen gezamenlijk voorstellen om de kinderopvang betaalbaar en toegankelijk te houden. Tijdens het debat over de SZW-begroting geven de partijen bovendien aan werken in de kinderopvang aantrekkelijker te willen maken.
kind vader
Beeld: iStock

De toegankelijkheid van de kinderopvang staat onder druk volgens beide politieke partijen, door stijgende prijzen en personeelstekorten. Met name voor ouders met een lager inkomen wordt betaalbare kinderopvang steeds lastiger te verkrijgen, wat de kansengelijkheid voor deze kinderen in gevaar brengt. Bovendien zullen de personeelstekorten in andere sectoren alleen maar nijpender worden als de kinderen van de ouders die werkzaam zijn in deze sectoren, hun kinderen niet meer naar de opvang kunnen brengen. Daarom komen PvdA en GroenLinks nu met concrete voorstellen in het Noodplan Kinderopvang.

Verhoog de kinderopvangtoeslag

Door de inflatie stijgen ook de kosten voor kinderopvangorganisaties. Helaas is de uurprijs in 2023 niet evenredig gestegen. GroenLinks en PvdA stellen daarom voor om de vergoedingstarieven te verhogen. Deze correctie staat al op de planning, maar door deze naar voren te halen, wordt de betaalbaarheid van de opvang verhoogd.

Verhoog de lonen

Daarnaast willen beide partijen dat de lonen in maatschappelijke sectoren, zoals de kinderopvang, fors omhoog gaan. Bij de SZW-begroting komen ze met een voorstel om de lonen te verhogen, zonder dat dit ten koste gaat van de betaalbaarheid voor ouders. In het Noodplan staat: ‘Werkgevers zijn voor een loonsverhoging als eerste aan zet. Maar de overheid moet ook wat doen. En dat kan. Er ligt een oproep van werkgevers, werknemers en ouders om via de kinderopvangtoeslag meer financiële ruimte te creëren. In lijn met deze oproep is ons voorstel om de kinderopvangtoeslag met 175 miljoen euro te verhogen. Dat staat gelijk aan een loonsverhoging van 5 procent. De sector heeft toegezegd dat de middelen één-op-één terechtkomen in salarisverhoging voor pedagogisch professionals via de Cao Kinderopvang. (…) We vragen de minister dit in haar gesprekken met de sector op te pakken.’

Dit zal volgens de partijen twee vliegen in één klap slaan: meer kinderen kunnen liefdevol worden opgevangen én ouders kunnen aan het werk.

Privatiseringen terugdraaien

Naast het Noodplan Kinderopvang laten beide partijen in een gezamenlijk discussiestuk van hun wetenschappelijke bureaus weten dat ze van mening zijn dat belangrijke sectoren als de zorg, energie, openbaar vervoer én kinderopvang weer in publieke handen moeten komen. Of op zijn minst moet de overheid er weer meer over te vertellen krijgen. Hoe overheid en burgers de regie op geprivatiseerde nutsvoorzieningen terug moeten pakken, vullen de wetenschappelijke bureaus nog niet nader in. Staatsdeelname wordt als optie genoemd, maar ook ‘andere vormen van publiek eigendom’. Ook wordt de mogelijkheid opengehouden dat het bij stevigere regulering en handhaving vanuit de overheid blijft.

Ook in België hebben ze last van grote personeelstekorten in de kinderopvang. Werk je als manager in de bouw, techniek of horeca? Grote kans dat je binnenkort bij de zuiderburen zonder omscholing aan de slag kan als ‘verantwoordelijke’ in de kinderopvang. Vanwege het nijpende personeelstekort staat daar de poort wagenwijd open om vanuit andere sectoren leidinggevenden te werven voor de kinderopvang. Maar is dat wel zo’n goed idee? Lees hier het premium-artikel >>

Bronnen: PvdA, ANP

1 REACTIE

  1. Wat jammer dat de regels en de werkdruk hier niet genoemd worden! Beloning is belangrijk, maar zeker niet het enige om de zaak vlot te trekken. Aantrekkelijk bezig zijn, met d ekinderen. Ontwikkelmogelijkheden, ruimte om het programma naar eigen inzichten aan te passen, afwisseling in het werk en de intensiteit van het werk, allemaal dingen die heel erg mee kunnen helpen. Oh, en zouden we alsjeblieft wat gemakkelijker met scholen kunnen samenwerken? Al is het maar dat we een gelijkwaardige positie krijgen bij het huren van maatschappelijk vastgoed? De overheid zou gemeenten kunnen verplichten om voldoende ruimte voor kinderopvang te creëren, net zoals dat nu bij scholen ook zo is?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.