Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Project Permanente Educatie: begin 2017 klaar voor werkveld

Het project Permanente Educatie (PEPP) heeft inmiddels bijna twee jaar gedraaid. Binnenkort is de Stichting Permanente Educatie Kinderopvang (STIPEK) een feit.
1-PEP-Fotolia.jpg
Op het online platform www.pepp.pro zijn ruim 1500 deelnemers van meer dan 60 organisaties actief geweest met het volgen van modules en het maken van toetsen. - Foto: Fotolia

De eerste twee jaar van deze pilot hebben verschillende resultaten opgeleverd. Zo is er een inhoudelijk kader ontwikkeld waarbij de te ontwikkelen leergebieden in beeld zijn gebracht. Voor deze leergebieden zijn en worden er modules gemaakt, met bijbehorende proef- en eindtoetsen. Op het online platform www.pepp.pro zijn ruim 1500 deelnemers van meer dan 60 organisaties actief geweest met het volgen van modules en het maken van toetsen. Op 14 oktober 2016 zijn de eerste certificaten uitgereikt.

Nieuwe inzichten

De Brancheorganisatie Kinderopvang meldt dat er ook nieuwe inzichten worden opgedaan en uitgewisseld binnen de AGOOP (de denktank uit het werkveld) over de inhoud, maar ook over het proces van leren in de branche. ‘Zo samenwerken aan je vak biedt grote toege­voeg­de waarde. Het gaat in dit vak niet alleen om de nieuwste kennis hebben, maar juist om verbeterd kunnen handelen, op basis van die nieuwe kennis: anders werken bij het verschonen, anders werken bij het aanbieden van activiteiten, anders coachen, noem maar op. Gedragsverandering vraagt tijd en begeleiding. Eerst met elkaar, om de vernieu­wing te begrijpen en het verschil duidelijk te krijgen, en vervolgens met coaching in de praktijk, waar je ook elkaar feedback kunt geven op basis van gezamenlijk overleg en nieuwe afspraken. Dat is die nieuwe manier van samen leren en werken, die past bij deze tijd,’ aldus de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Kosten

Aan permanenten educatie zijn verschillende kosten verbonden. Er zijn abonnementskosten per deelnemer, om het platform www.pepp.pro te kunnen onderhouden en ontwikkelen. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het afleggen van eindtoetsen voor het behalen van de PE-certificaten.
En er zijn de meer verborgen kosten voor coaching en kindloos overleg,  waar de nood­zakelijke brug geslagen wordt van nieuwe kennis en inzichten naar verbeterd handelen.
Volgens de BK wordt er op deze manier niet alleen geïnvesteerd in de professionals uit de sector, maar ook in kinderen en de vaardigheden van nieuwe generaties. Werkgevers en werknemers die mee doen, zijn over de inhoud en werkwijze enthousiast. ‘We zien dat de olievlek zich uitspreidt. De zorgen zitten bij de extra kindloze uren met begeleiding, want kleine ondernemers kunnen die niet zonder meer opbrengen uit de hogere bezettingsgraad van hun oppervlak. Dat oppervlak is immers ook beperkt.’

Hoe verder?

De huidige pilot is nog iets verlengd en wordt in het voorjaar van 2017 afgerond. Alle aangemelde deelnemers kunnen in de komende maanden proeftoetsen en een eindtoets afleggen. Het bestuur van de Brancheorganisatie Kinderopvang is akkoord met de oprichting van de  Stichting Permanente Educatie Kinderopvang (STIPEK) ten behoeve van de gehele sector (met o.a. zowel een zetel voor de werkgevers als werknemers in het bestuur). Het intellectueel eigendom dat het project heeft opgeleverd wordt overgedragen naar STIPEK. Dit is geheel zoals het in het projectplan uit 2014 was voorzien. PEPP is daarmee begin 2017 klaar voor gebruik door het werkveld.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang 

Afgelopen oktober werden de eerste certificaten uitgereikt binnen het project Permanente Educatie. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.