Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Private equity fonds gaat winst herinvesteren in kinderopvang

Private-equity bedrijf Waterland zal de komende jaren geen geld onttrekken aan de kinderopvang. De winst wordt teruggesluisd naar de opvangorganisaties. Jaarlijkse dividenduitkeringen blijven achterwege
AdobeStock

Dit vertelt Hans Scheepers van Waterland in het FD. Hij reageert met zijn uitspraken op zorgen in de Amsterdamse politiek over ‘rendementsdenken’ in de kinderopvang. Het stadsbestuur is bang dat financiële motieven de boventoon gaan voeren en denkt slechter af te zijn met opvangorganisaties in handen van durfinvesteerders. De gemeente laat daarom een onderzoek doen naar de werkwijze van deze partijen.

‘De kinderopvang heeft een maatschappelijke opdracht die wij buitengewoon serieus nemen’, aldus Scheepers over de Amsterdamse zorgen.

Overname Partou

Het in Bussum gevestigde Waterland heeft besloten om flink geld te steken in de sector. De investeerder is betrokken bij de overname van Partou, dat samengaat met SmallSteps onder de holding Kidsfoundation. De combinatie wordt met 60.000 kinderen de absolute nummer 1  in Nederland. Het bedrijf krijgt ook in Amsterdam een sterke marktpositie.

Achter deze samenwerking zit de Canadese durfinvesteerder Onex. Juist van dit bedrijf wordt gevreesd dat het een claim zal indienen bij de Nederlandse overheid als de plannen voor het beperken van de winstuitkering doorgaan.

Begrip Hans Scheepers

Hans Scheepers zegt begrip te hebben voor alle zorgen over wegstromende winsten. ‘Het publiek ziet betrokkenheid van aandeelhouders met een financiële blik. Dat kan ik meevoelen.’

Toch is de trend van schaalvergroting in de kinderopvang volgens hem onontkoombaar. Efficiencywinsten zijn nodig om hogere kosten als gevolg van verscherpte wetgeving en regeldruk, te dekken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.