Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Prinsjesdag 2015: Veel aandacht voor kinderopvang

Marianne Velsink
Het kabinet trekt in 2016 extra geld uit om de combinatie werk en gezin voor ouders gemakkelijker en betaalbaarder te maken. Dat blijkt uit de miljoenennota voor 2016 die op Prinsjesdag bekend werd gemaakt. Wat is het kabinet in 2016 van plan met de kinderopvang?
In 2016 betaalt de overheid 31 procent van de kinderopvangkosten
In 2016 betaalt de overheid 31 procent van de kinderopvangkosten

Nu de economie na jaren van crisis een klein beetje plust, valt er weer wat te halen voor de ministeries in Den Haag. De kinderopvangbranche en werkende ouders trekken tijdens deze editie van Prinsjesdag aan het langste eind. Het kabinet investeert structureel 290 miljoen euro in de kinderopvangtoeslag. Gemeenten krijgen 60 miljoen euro om twee dagdelen opvang voor alle peuters mogelijk te maken. Vaders hebben vanaf volgend jaar recht op vijf dagen verlof na de geboorte van hun kind.

Onderwijsassistenten

Al deze punten waren de afgelopen weken al uitgelekt in de pers. Dat de meeste Nederlanders er volgend jaar in koopkracht op vooruit gaan, was ook al een tijdje bekend. Dat geldt vooral voor de werkenden. In zijn troonrede las koning Willem-Alexander voor dat de loonkosten voor werknemers die het minimumloon of net iets meer verdienen wordt verlaagd. Daarmee wordt het financieel aantrekkelijker om bijvoorbeeld schoonmakers en onderwijsassistenten in dienst te nemen of te houden.

Wilt u ouders informeren over wat het kabinet van plan is in 2016 met de kinderopvang en andere aan ouders gerelateerde wet- en regelgeving? Download dan dit handige overzichtslijstje dat u zo één op één kunt overnemen in uw nieuwsbrief of op uw prikbord. Download de tekst >>

Raming uurtarieven

In de miljoenennota van het Ministerie van Sociale Zaken is te lezen dat de percentages voor de kinderopvangtoeslag in 2016 met 5,8 procentpunt worden verhoogd. De allerhoogste toeslagpercentages zijn gemaximeerd op 93 procent voor het eerste en 94 procent voor het tweede kind. Het ministerie maakte een raming voor 2016 van de maximum uurtarieven in de kinderopvang. Dat zou voor de dagopvang uitkomen op € 6,89 (was € 6,84), voor de bso op € 6,42 (was € 6,38) en voor de gastouderopvang op € 5,52 (was € 5,48). Deze maximum uurtarieven zijn nog niet definitief. Hierover komt later dit najaar meer duidelijkheid.

Ouders betalen vanaf volgend jaar een stuk minder voor kinderopvang. Een verpleegkundige bijvoorbeeld die drie dagen werkt en haar kind drie dagen naar de kinderopvang brengt, gaat er 100 euro per maand op vooruit. Lees meer >>

Meevallers kinderopvang

Het ministerie van Sociale Zaken houdt in de begroting rekening met een verhoogde uitgave van 220 miljoen euro aan kinderopvangtoeslag. Dit bedrag ligt lager dan het structurele bedrag omdat ouders hun gedrag waarschijnlijk niet meteen kunnen en zullen aanpassen. Ook verwacht het ministerie op de langere termijn nog meevallers op de kinderbegroting vanwege de grote daling van het gebruik van kinderopvangtoeslag de afgelopen jaren. In 2017 loopt het recht van ouders op zes maanden kinderopvangtoeslag na ontslag af en beperkt het zich tot drie maanden. De uitgaven aan kinderopvang dalen daarmee met ongeveer 17 miljoen euro.

Verdeling kosten kinderopvang

In 2016 komt de realisatie van de wens om de kosten voor kinderopvang tussen ouders, overheid en werkgevers eerlijk te verdelen, dichterbij. In 2015 betaalde de overheid nog slechts 23 procent van de kinderopvangkosten en ouders 38 procent. In 2016 betaalt de overheid 31 procent, werkgevers 37 procent en ouders 33 procent.

Nu de plannen voor de kinderopvang definitief zijn, krijgt het jaar 2016 voor de kinderopvang wat meer contouren. Wat verwacht jij: weten ouders hun weg (terug) te vinden naar de kinderopvang? Of duurt dat langer en zal het herstel langzaam gaan? Reageer onderaan dit artikel >>

Taal- en interactievaardigheden

In 2016 heeft het ministerie van Sociale Zaken 7,5 miljoen euro te besteden aan subsidies.  Dit geld wordt onder andere gebruikt voor de training Versterking Taal- en Interactievaardigheden. De Brancheorganisatie Kinderopvang krijgt geld voor een project in permanente educatie. MOgroep krijgt geld voor de ondersteuning van peuterspeelzaalorganisaties tijdens de harmonisatie.

Verder in 2016

Er staat in 2016 toch al een hoop te gebeuren in de kinderopvangbranche. Het kabinet zet in op verdere harmonisatie van peuterspeelzalen en kinderopvang. In 2016 wordt een wetsvoorstel gedaan over een nieuwe financieringsstructuur voor beide opvangvormen. De nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag blijft ook in 2016 een belangrijk agendapunt. Er komt een personenregister voor de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk. En er is natuurlijk aandacht voor de herijking van de kwaliteitseisen voor de kinderopvang in het kader van Het Nieuwe Toezicht.

3 REACTIES

  1. ik weet van ouders dat zij al een aantal jaren na 3 maanden niets meer ontvangen van de belasting dienst. En wanneer ze het te laat doorgaven alles na 3 maanden moesten terug betalen. misschien is het handig dat de belasting dienst op de hoogte gesteld wordt dat dit dus al jaren fout gedaan wordt

  2. Lees alle reacties
  3. Aan M. Vermeulen:
    als een werknemer in de WW belandt, kan hij nog zes maanden lang een kinderopvangtoeslag ontvangen. Het kabinet verlengt in 2015 en 2016 de werkloosheidstermijn tijdelijk van drie naar zes maanden. Deze verlenging voor de kinderopvangtoeslag houdt in dat ouders tijdens de eerste zes maanden van werkloosheid nog recht hebben op kinderopvangtoeslag.
    In 2017 gaat het terug naar drie maanden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.