Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Positieve reacties op SER-advies

Vanuit de branche wordt er positief gereageerd op het SER-voorstel om meer te investeren in voorzieningen voor jonge kinderen. ‘Steeds meer mensen zien het belang in van kinderopvang.’
Reacties op SERadvies.jpg
'Met het voornemen te investeren in voorzieningen voor het jonge kind

‘De oproep voor een basisvoorziening komt nu echt van alle kanten en kan het kabinet niet langer naast zich neerleggen’, zegt Leo Houwen, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Hij ziet het advies als een belangrijke ondersteuning voor het pleidooi dat er eigenlijk een basisvoorziening voor kinderen van 0-12 jaar moet komen.

16 uur voor alle peuters

De Sociaal Economische Raad (SER) presenteerde vrijdag het rapport ‘Gelijk goed van start’, waarin het pleit voor meer investeringen in voorzieningen voor jonge kinderen. Door een hogere overheidsbijdrage kunnen alle kinderen van 2-4 jaar 16 uur per week naar de kinderopvang. Ouders dragen, afhankelijk van hun inkomen, bij aan deze opvang. Maar het gebruik van voorschoolse voorzieningen moet goedkoper en laagdrempeliger worden, vindt de SER. Pas dan hebben stimuleringsprogramma’s (VVE) effect.

De SER heeft meer concrete aanbevelingen gedaan om te investeren in voorzieningen voor het jonge kind. Denk ook aan het verbeteren van de kwaliteit door te kijken naar continue professionalisering van beroepskrachten. Lees meer over het advies.

Stabiliteit

Dat klinkt niet alleen de Brancheorganisatie als muziek in de oren, ook vanuit Kindcentra 2020 – een initiatief van bestuurders uit de kinderopvang, het primair onderwijs en wethouders- is positief op de aanbevelingen van de SER gereageerd. Het realiseren van een toegangsrecht van 16 uur per week zorgt voor meer stabiliteit op de groep. ‘Het maakt dat kinderen niet langer buiten de boot vallen en dat er meer ruimte komt voor kwaliteit van opvang en onderwijs’, zegt voorzitter Kindcentra 2020, Gijs van Rozendaal. ‘Met het voornemen te investeren in voorzieningen voor het jonge kind, slaat de SER de spijker op zijn kop, vindt Van Rozendaal. ‘Op die manier wordt de ontwikkeling van kinderen bevorderd en voorkomen we dat kinderen op jonge leeftijd al achterstand oplopen.’

Stabiele financiering

‘Kinderen verdienen de beste kansen’, valt Houwen van de Brancheorganisatie hem bij. ‘Eenmaal opgelopen achterstanden op jonge leeftijd, haal je amper meer in’.  Dat er nu een concreet voorstel ligt om te investeren in de belangrijke randvoorwaarden: stabiele financiering en een consistent beleid, is niet alleen goed voor kinderen, maar ook voor ouders en kinderopvangondernemers. De Brancheorganisatie voelt zich gesteund door de SER in het standpunt een ingrijpende stelselwijziging in de kinderopvangtoeslag kritisch te bezien.

Keuzevrijheid ouders

Marjet Winsemius van Voor Werkende Ouders zegt het SER-advies te onderschrijven. ‘Het is tijd dat we eens na gaan denken over duidelijke, toegangelijke, betaalbare voorzieningen voor kinderen, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en kunnen spelen. Hierbij moet de keuzevrijheid van ouders altijd voorop blijven staan.  Ouders moeten kunnen blijven bepalen hoeveel, waar en welke opvang hun voorkeur heeft. De opvang moet betaalbaar zijn voor alle ouders en moet bovendien van goede kwaliteit zijn.’ Zo hoopt dat het advies niet in de la belandt.

Arrangement 0-12 jaar

Van Roozendaal (Kindcentra 2020) vindt het positief dat het uiteindelijke doel van de SER is om te komen tot een sluitend en eigentijds arrangement voor kinderen van 0 tot 12 jaar. ‘We zijn blij dat de SER toezegt in een volgend advies daar naar te kijken en daarbij ook verwijst naar het gedachtegoed van Kindcentra 2020. Wij streven naar een stelsel dat is gericht op wat het kind nodig heeft en niet op hoe zaken zijn georganiseerd.’

Op Twitter reageren kinderopvangprofessionals ook enthousiast. Zie bijvoorbeeld deze twee tweets:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.