Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Een vaccinatieplicht voor kinderopvangmedewerkers?

De afgelopen dagen schrijven verschillende media, waaronder het Financieele Dagblad en Trouw, over een eventuele vaccinatieplicht voor medewerkers in de kinderopvang. Een zeer gevoelig onderwerp, want in hoeverre kun je medewerkers verplichten om een vaccin tegen het coronavirus te nemen? Is dat ethisch verantwoord? Wat betekent dit voor medewerkers die het vaccin niet willen of niet kunnen nemen? Wij zijn benieuwd naar jullie mening.
poll-een-vaccinatieplicht-voor-kinderopvangmedewerkers
Frog 974 - Fotolia

Kinderdagverblijven mogen sinds 2020 wettelijk gezien kinderen weigeren die niet ingeënt zijn. Dit jaar oordeelde ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat kinderdagverblijven niet-vaccineerde kinderen mogen weigeren. Waar de discussie toen ging over de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond), is deze nu doorgetrokken naar een eventuele vaccinatieplicht voor medewerkers in de kinderopvang.

Gjalt Jellesma

In dagblad Trouw reageert BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma op de discussie: ‘Het is niet ondenkbaar dat het Hof bij een proefproces die lijn doortrekt naar de medewerkers in de kinderopvang. Waarom zou die afweging bij kinderen anders zijn?’ Volgens Jellesma is het niet te verkopen dat er voor personeel andere regels gelden dan voor kinderen.

‘Uiterst middel’

Wel vindt Jellesma dat een vaccinatieplicht een ‘uiterst middel’ is: ‘Dat zal niet nodig zijn, omdat in de kinderopvang het gevoel sterk is dat je ouders niet in de problemen moet brengen. Daarom is de kinderopvang in de coronacrisis ook altijd zo veel mogelijk open gebleven, zonder piepen. Op die mentaliteit bij medewerkers kan je ook een beroep doen als je uitlegt dat niet-gevaccineerd zijn het risico op sluiting vergroot. Principiële weigeraars trek je daarmee niet over de streep, maar de twijfelaars wel.’

Jan Paternotte (D66)

Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66 wil dat werkgevers (ook in de kinderopvang) aan hun medewerkers mogen vragen of zij wel of niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19. In een opiniestuk in het Financieele Dagblad schrijft hij: “Na de zomer breekt een fase aan waarin het virus nog lang niet weg is, en oplevingen vooral veroorzaakt worden door wie níet gevaccineerd is. Hierdoor worden mensen die niet door corona ziek willen worden, afhankelijk van de keuze van anderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor kwetsbare ouderen, kinderen onder de 12 jaar en mensen met een minder goed werkend immuunsysteem. De ziekenhuizen, kinderdagverblijven en andere plekken waar deze groepen verblijven, moeten de ruimte krijgen om een veilige omgeving aan te bieden. En dus moeten deze instellingen weten of medewerkers gevaccineerd zijn. Want de vrijheid je niet te laten vaccineren betekent niet dat je het recht hebt de gezondheidsrisico’s voor anderen te vergroten.

Poll

Deze opinie van Paternotte brengt (opnieuw) landelijk een discussie op gang: moet er wel of juist niet een vaccinatieplicht komen voor medewerkers in de kinderopvang? Wij zijn vooral benieuwd wat kinderopvangmedewerkers daar zelf van vinden en daarom deze poll. Wat vind jij? Wil je meer uitleg geven bij je standpunt? Mail dan naar: frida.noordzij@bsl.nl, dan kunnen wij dat (zo gewenst anoniem) meenemen in een vervolgartikel over de uitkomsten van de poll.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.