Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pm’ers kunnen Coach Gezonde Kinderopvang worden

Per kinderopvangorganisatie kan één pedagogisch medewerker zich in 2017 gratis laten bijscholen tot coach Gezonde Kinderopvang. Het idee is dat hij of zij dit gedachtengoed vervolgens deelt met collega’s. De aanmelding voor deze tweedaagse train-de-trainercursus is vanaf nu geopend.
1Gezonde-kinderopvang.jpg
Pedagogisch medewerkers die namens hun organisatie de training mogen volgen

Dit meldt Loket gezond leven in haar nieuwsbrief. Vanaf februari start de eerste serie trainingen van ‘Een gezonde start’ op maandag en dinsdag 7 februari. Vervolgens is er elke maand een tweedaagse cursus in de regio Amersfoort. De training kost niets en is inclusief verblijf en overnachting.

Gezonde Kinderopvang

De training maakt deel uit van de aanpak Gezonde Kinderopvang. Daarbij is het idee dat pedagogisch medewerkers kinderen al op jonge leeftijd een gezonde leefstijl kunnen aanleren. Jong geleerd is oud gedaan. De training leert deelnemers hoe de aandacht voor gezondheid en leefstijl een vaste waarde wordt in de dagelijkse praktijk in de kinderopvang en hoe deze gezonde visie beklijft. Daarnaast doen de cursisten kennis op over wat een gezonde leefstijl is en oefenen zij trainings- en communicatievaardigheden. Naast een algemene module over gezondheid, wordt er gesproken over voeding, beweging, gewicht, veilig gedrag en een veilige omgeving.

Interne training

Pedagogisch medewerkers die namens hun organisatie de training mogen volgen, gaan functioneren als Coach gezonde kinderopvang binnen de eigen organisatie.  Het idee is dat de cursisten na de training het gedachtengoed gaan delen met collega’s en gaan functioneren als vast aanspreekpunt rond de gezonde leefstijl. De kennisoverdracht vindt plaats via een interne training. Deelnemers aan de train-de-trainercursus krijgenna afloop een certificaat.

Implementatie

De aanmelding voor de trainingen in 2017 is vanaf nu geopend. Als een pm’er zich inschrijft, moet de organisatie hem of haar ruimte en gelegenheid geven om het gedachtengoed van de training Een Gezonde Start verder in de organisatie te implementeren. Dat betekent ook dat er tijd moet worden vrijgemaakt voor het volgen van de training en het verspreiden van het gedachtengoed.

Het programma Gezonde Kinderopvang van het RIVM inspireert de kinderopvang om meer te doen met het thema gezondheid. Voor nog meer inspiratie is het RIVM op zoek naar mooie en gezonde praktijkvoorbeelden. Lees meer

Initiatiefnemers

Gezonde Kinderopvang is een samenwerkingsverband van landelijke kennisinstituten, organisaties en branchepartners. De coördinatie is belegd bij RIVM Centrum Gezond Leven en het Voedingscentrum. Zowel de aanpak als de scholing is ontwikkeld in opdracht van de ministeries van VWS en SZW.

Meer weten over de training? Lees meer en meld je aan op gezondekinderopvang.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.