Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pluim voor overblijfmedewerkers op de Nationale Overblijfdag

Op 6 juni organiseert het Overblijf Magazine voor de vijfde keer de Nationale Overblijfdag. Op die dag worden de meer dan 60.000 overblijfmedewerkers, die veelal op vrijwillige basis meer dan 600.000 kinderen tussen de middag opvangen, in het zonnetje gezet.
Adobestock

Alle basisscholen in Nederland wordt gevraagd om donderdag 6 juni op eigen, creatieve wijze aandacht te schenken aan het werk van tso-medewerkers.

Het Overblijf Magazine geeft op haar website ideeën en biedt materiaal om deze dag een feestelijke tintje te geven. Kinderen kunnen bijvoorbeeld iets tekenen of knutselen en aanbieden aan het overblijfteam. De directeur kan de tso-medewerkers feestelijk toespreken, een cursus cadeau doen of een taart bestellen.

‘Een vak apart’

‘Het begeleiden van kinderen in de tso is een vak apart,’ schrijft het Overblijf Magazine in een persbericht. ‘Er komt heel wat kijken bij het aansturen van een groep kinderen, met en zonder gedragsproblematiek. De tso dient een maatschappelijk belang: Niet alleen draagt het bij aan de opvoeding van de kinderen, het stelt tevens de ouders in staat naar hun werk te gaan. Een goede tso heeft een positief effect op het leerresultaat in de middag.’

‘Visitekaartje van de school’

Het Overblijf Magazine benadrukt het belang van goede tso. ‘De tso zorgt ervoor dat kinderen in een prettige sfeer voldoende eten en drinken. Zij begeleiden kinderen bij het binnen- en buitenspel. Tonen interesse, helpen en ondersteunen waar nodig, hebben een luisterend oor. Er worden regels gehanteerd zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Er is contact met collega tso-medewerkers, leerkrachten, tso-coördinator en soms ook met ouders. Ze zorgen dat het lokaal of de lunchruimte netjes wordt achtergelaten. Tot slot hoort ook het hanteren van veiligheidsprotocollen tot hun taak. Een goed gefaciliteerde en ingebedde tso is een visitekaartje voor de school,’ aldus het Overblijf Magazine.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.