Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plezier en bewegen met Gezonde Kinderopvang

Genoeg bewegen is belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun ontwikkeling, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Recent onderzoek van de Gezondheidsraad wijst uit dat meer bewegen en minder stilzitten een positief effect heeft op de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen. Wat kun jij als professional in de kinderopvang hieraan bijdragen?
plezier-en-bewegen-met-gezonde-kinderopvang
Pixabay
Er zijn aanwijzingen uit onderzoek dat jonge kinderen (0-4 jaar) in Nederland te weinig bewegen en veel stilzitten. Als professional in de kinderopvang kun jij hier gemakkelijk verandering in brengen. De activiteiten van het thema bewegen van Gezonde Kinderopvang kunnen je hierbij een handje helpen. Ben je zelf geen sporttype, laat je dan niet gelijk afschrikken, zegt Femke van Brussel, specialist Vaardig in bewegen bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. ‘We hebben het niet over sporten, maar over kinderen meer en gevarieerd laten bewegen gedurende de dag. Dat begint al met minder langdurig stilzitten, bijvoorbeeld in de kring of in een wipstoeltje. Probeer kinderen te stimuleren alledaagse activiteiten meer bewegend te doen en ze vooral plezier te laten beleven aan bewegen. Als pedagogisch medewerker heb jij hierin een voorbeeldrol: doe lekker mee, enthousiasmeer kinderen en moedig ze aan. Als kinderen op jonge leeftijd leren hoe leuk bewegen is, dan is dit medebepalend voor het beweeggedrag in hun verdere leven. Niets voor niets zeggen ze: jong geleerd is oud gedaan!’

Doelbewust meer bewegen

Wil je meer beweging in de dagelijkse activiteiten verwerken? Ga dan aan de slag met het thema bewegen, een van de elf gezondheidsthema’s van Gezonde Kinderopvang. Hiermee werk je structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers. Je kunt gebruikmaken van verschillende erkende activiteiten, zoals Beweegkriebels, Nijntje Beweegdiploma of SuperFit. Ook kan het zinvol zijn om te gaan samenwerken met beweegexperts in de buurt. Marja Schmitz, directeur van Hoi Pipeloi in Schagerbrug en coach Gezonde Kinderopvang, koos voor haar kinderopvang voor Beweegkriebels. Met Beweegkriebels worden baby’s, dreumesen en peuters uitgedaagd om 60 minuten per dag te bewegen en te spelen. ‘Wij bewogen al veel met de kinderen, maar niet altijd met een doel en meestal onbewust.’

Handvatten

Marja vertelt dat ze tijdens de train-de-trainer Gezonde Kinderopvang veel handvatten kreeg om het thema bewegen te verankeren in het beleid. ‘Daar werd ik ontzettend enthousiast van; het vuurtje om bewust meer te gaan bewegen met de kinderen was aangewakkerd. Ik ben me gaan verdiepen in de verschillende erkende beweegprogramma’s en vond Beweegkriebels het beste passen bij onze opvang en kinderen. Het leuke aan dit programma is dat je de beweegmomenten gemakkelijk in de dagelijkse routine kunt opnemen. Zo starten wij iedere dag om negen uur met een beweegactiviteit. Het knijperspel is bij ons erg populair. We leggen een heleboel gekleurde wasknijpers op de grond. Alle kinderen lopen of kruipen tussen de knijpers; als de pm’er klapt, stoppen ze met bewegen en pakt elk kind een knijper van de grond. Deze mogen ze – soms met een beetje hulp – aan hun kleding vastmaken. De manier waarop kinderen bewegen, wisselen we af. Daar kun je eindeloos mee variëren: schuivend op de billen, lopend op de tenen, springend, noem maar op. Aan het einde van het spel zit iedereen vol gekleurde knijpers, dat is altijd zo’n hilarisch gezicht! Dan halen we de knijpers van ons af, gooien ze weer op de grond en sorteren ze vervolgens op kleur in hoepels. Pas daarna gaan de knijpers in de bakken. Dit is een van de talloze ontzettend leuke gevarieerde en educatieve beweegactiviteiten die Beweegkriebels biedt. Iedereen kan meedoen, de activiteiten zijn eenvoudig in te passen en de materialen zijn altijd kosteloos of goedkoop. Absoluut een verrijking van ons dagprogramma!’

Springen, rennen, dansen

‘Denk vooral niet te moeilijk, houd het simpel en maak plezier. Verweef bewegen in de structuur van de dag en verwerk het in je thema’s’, tipt ook Femke. Geef kinderen de ruimte om te bewegen en te ontdekken; kinderen leren van vallen en opstaan. Lekker veel buiten spelen helpt hierbij. Ook kun je beweging in dagelijkse rituelen brengen, bijvoorbeeld met liedjes en dansjes. Bij het pakken van de jassen, het afstampen van de laarsjes, voor het aan tafel gaan. En wat dacht je van beweegspelletjes als Schipper mag ik overvaren? Verder is het fijn als je voldoende beweegspeelgoed in huis hebt: van ballen en ballonnen tot loopfietsjes, stepjes en driewielers. Doe wedstrijdjes, daag kinderen uit en doe zelf mee! Kinderen worden altijd blij van stoelendans, een parcoursje, (touwtje)springen en rennen.

Zoek samenwerking op

De mogelijkheden om meer te gaan bewegen met kinderen zijn eindeloos. Kies een erkende activiteit van Gezonde Kinderopvang die bij jou, jouw opvang en de kinderen past, raadt Femke aan. ‘En laat je inspireren! Wist je dat veel gemeentes een buurtsportcoach hebben met wie je goed kunt sparren? Ook kun je samenwerkingen aangaan met lokale sportverenigingen, zoals de gymvereniging, de judoclub of het zwembad.’ Dat deed Marja ook, en met succes. ‘Lokale sport- en zorgverleners, zoals een JOGG-regisseur, gymvereniging, kinderfysiotherapeut of -diëtist denken graag met je mee. Uit ervaring kan ik zeggen dat samenwerken loont. Het opent nieuwe deuren, je creëert samen meer draagvlak en versterkt elkaars interventies. Kijk eens welke lijntjes je kunt uitzetten in jouw omgeving. Vaak is er al meer dan je denkt en hoef je zelf het wiel niet uit te vinden.’
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41189-022-1229-2/MediaObjects/41189_2022_1229_Fig2_HTML.jpg

Word ook coach Gezonde Kinderopvang!

Via de train-de-trainer Gezonde Kinderopvang kun jij je laten opleiden tot coach. Meld je hier aan. Deelname is gratis.

Kun je niet wachten tot de train-de-trainer start? Met het stappenplan Werken aan Gezonde Kinderopvang kun je alvast zelf aan de slag om in jouw kinderopvang een gezonde leefstijl écht onderdeel van de dagelijkse praktijk te laten worden. Hoe? Kijk op www.​gezondekinderopv​ang.​nl/​aan-de-slag/​stappenplan.

Benieuwd naar de erkende activiteiten van Gezonde Kinderopvang? Bekijk het activiteitenoverzicht (0-4 jaar en 4-12 jaar) op www.​gezondekinderopv​ang.​nl.

Het programma Gezonde Kinderopvang is een initiatief van de ministeries van VWS en SZW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten voeren dit samen uit, met ondersteuning van branche- en koepelorganisaties. De coördinatie ligt bij het RIVM en het Voedingscentrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.