Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Peuterspeelzaal moet alle kinderen plek bieden’

De Brancheorganisatie voor Welzijn, MOgroep, maakt zich zorgen om vijftien procent van de kinderen met (taal)achterstanden die nu door wachtlijsten bij de peuterspeelzaal buiten de boot dreigen te vallen. Volgens de branchevereniging geeft ongeveer de helft van de speelzalen nu geen voorrang aan deze doelgroepkinderen. Deze kinderen beginnen dus met een achterstand aan de basisschool.
'Peuterspeelzaal moet alle kinderen plek bieden'
Foto: ANP Photo

De MOgroep pleit ervoor dat de peuterspeelzaal haar deuren opent voor alle kinderen: zowel van werkende als niet werkende ouders en zowel voor peuters met als zonder achterstand. In sommige gemeenten gebeurt dit al, maar in de meeste gemeenten nog niet. In Amsterdam zijn bijvoorbeeld alle voorscholen gratis voor kinderen zonder (taal)achterstand. Dit meldt de NOS op haar website. Amsterdam houdt wel rekening met achterstanden. Kinderen met een indicatie komen wel op de wachtlijst, maar worden bovenaan geplaatst, zodat ze snel aan de beurt zijn.

Peuterspeelzaal in plaats van kinderopvang

Door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag besluiten steeds meer ouders hun kinderen naar de (goedkopere) peuterspeelzaal te brengen. Ook al is een peuterspeelzaal qua aantal opvanguren geen vervanger van kinderopvang, veel ouders vinden het prettig om hun kinderen al op jonge leeftijd in contact te brengen met leeftijdgenootjes en educatieve programma’s.

Basisscholen

Doordat doelgroepkinderen niet op de peuterspeelzaal terecht kunnen, belanden ze vanuit het niets op de basisschool. Scholen kunnen niet altijd goed op het probleem inspringen, omdat ze de voorgeschiedenis en het niveau van de kinderen niet kennen. ‘Leraren kunnen dan ook niet inspelen op de begeleiding die een kind al heeft gehad om achterstanden weg te werken’, zegt een woordvoerster van de MOgroep.

Kinderdagverblijven

Onlangs liet de Brancheorganisatie Kinderopvang weten dat juist de kinderopvang de aangewezen partij is om kinderen die nu op wachtlijsten voor de peuterspeelzaal staan, op te vangen. Veel kinderdagverblijven werken ook met vroeg- en voorschoolse educatie en hebben, door de bezuinigingen, plek genoeg om de achterstanden van deze peuters weg te werken.

1 REACTIE

  1. Dat juist de kinderopvang de aangewezen partij is, is preken voor eigen parochie. Met name VVE Peuterspeelzalen werken al jaren nauw met het basisonderwijs samen zitten veel dichter op het (taal)achterstanden beleid, de doorgaande leerlijn en hebben doorgaans VVE geschoold en gecertificeerd personeel, terwijl de kinderopvang veel commerciëler acteert en VVE certificering/diepgang/overdracht en dagelijkse samenwerking met basis onderwijs veelal ontbreekt. Door het schrappen van ‘belasting subsidie’ is het verdienmodel van de kinderopvang onder druk komen staan maar zou het nu ineens de wachtlijsten oplossing zijn. Je zou ook kunnen overwegen de VVE gecertificeerde peuterspeelzalen meer uren VVE te laten draaien door bijvoorbeeld de middaggroepen weer open te laten stellen. Het is verbazend dat VVE eerst een kwaliteitsnorm betrof waar de (lagere) overheid stevig beleid op heeft ingezet en onder druk blijkt alles kennelijk vloeibaar wordt en kwaliteitseisen door de bezuinigingen net zo makkelijk bijgesteld worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.