Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Peuters hebben vaak vitamine D tekort

Uit recent onderzoek blijkt dat veel peuters een tekort aan ijzer en/of vitamine D hebben. Twee kinderartsen die betrokken waren bij de uitvoering van het onderzoek, adviseren daarom kinderen van 1 tot 3 verrijkte peutermelk te geven. Dit schrijft het AD. Het Voedingscentrum ondersteunt dit advies niet.
Vitamine.jpg
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Lekker buiten spelen dus! - Foto: iStock

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 300 Nederlandse, Duitse en Britse kinderen van 1 tot 3 jaar. Uit het onderzoek bleek dat 12% van de jonge kinderen een ijzertekort heeft en 23% een vitamine D-tekort. Het onderzoek is uitgevoerd door meerdere ziekenhuizen, waaronder het Juliana Kinderziekenhuis/Haga Ziekenhuis, het AMC, VUmc en het Erasmus VC.

Verminderde afweer

Volgens de kinderartsen Marjolein Akkermans en Frank Brus moeten kinderen dagelijks een flinke beker peutermelk krijgen om te voorkomen dat er schade aan botten en hersenen ontstaat. Louter koemelk biedt onvoldoende bouwstoffen, menen zij. ‘Ondanks alle voedingsadviezen krijgen peuters te weinig vitamine D binnen in de belangrijkste groeifase van hun leven. Dit kan leiden tot verstoorde botgroei en een verminderde afweer, waardoor bijvoorbeeld oorontstekingen kunnen ontstaan. In de Verenigde Staten is het veel normaler dat producten verrijkt zijn. Hier willen we daar niet aan, maar het is een goede en vooral makkelijke manier om tekorten tegen te gaan.’

Sterke botten en tanden

Het Voedingscentrum blijft bij het advies om kinderen na 1 jaar over te laten stappen op gewone koemelk. Zuivelproducten, ook op basis van soja, zijn vooral belangrijk voor de calcium en de vitamines B2 en B12. Waarom is vitamine D eigenlijk zo belangrijk? ‘Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het belang van vitamine D, voor bijvoorbeeld sterke botten en tanden. Daaruit blijkt keer op keer dat het heel belangrijk is dat kinderen er genoeg van binnen krijgen door hun dagelijkse voeding. Vitamine D en ijzer zitten onder meer in margarine, brood, groente, vlees en fruit’, weet Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum.

Hup, naar buiten!
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Niets leuker en gezonder voor de kinderen dan buitenspelen. Weer of geen weer. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn:
– Laat samen met peuters de knuffels uit, riempje om en wandelen maar. Met kinderen vanaf 6 jaar kun je een weidewandeling maken.
– Ga lekker met de kinderen naar buiten en neem de bal mee. Leuk voor de kleintjes is het balspel met woorden. Met oudere kinderen kun je lummelen, stand-in-de-mand doen, tienballen of gewoon voetballen.
– Of maak met dit winterse weer met z’n allen een sneeuwpop, of houd een sneeuwballengevecht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.