Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Peuters met tuin later minder dik

Kinderen die geen toegang hebben tot een tuin of andere groene ruimte als ze tussen de drie en vijf jaar oud zijn, zijn vaker te dik als ze een jaar of zeven zijn. Het gaat vooral om peuters uit laagopgeleide gezinnen.
Kinderen met overgewicht worden vaak ook als volwassene obees.
Kinderen met overgewicht worden vaak ook als volwassene obees. - Foto: iStock/Getty Images

Deze peuters hebben 38 procent meer kans op overgewicht dan leeftijdgenootjes uit laagopgeleide gezinnen die wel een tuin hebben. Dat zegt onderzoekster Annemarie Schalkwijk, die op dit onderwerp promoveert. Ze werkte samen met onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Onderzoek

Schalkwijk onderzocht bijna 6500 kinderen uit Engeland. Ze gebruikte gegevens uit de Millennium Cohort Study uit het Verenigd Koninkrijk, waarin kinderen worden gevolgd die in 2000 of 2001 zijn geboren. De kinderen zijn onderzocht toen ze negen maanden waren en later toen ze drie, vijf en zeven waren.

Armoede

Kinderen met overgewicht worden vaak ook als volwassene obees. Schalkwijk keek ook naar factoren als eetgedrag, lichamelijke activiteit en armoede. De relatie met het ontwikkelen van obesitas was volgens haar bij geen van deze factoren zo sterk als bij toegang hebben tot een tuin.

Kinderen spelen het liefst buiten (85%). Driekwart van de kinderen speelt het liefst in het bos. Andere favorieten zijn de speeltuin (64%) en naar het water (47%). Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.