Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Peuters met achterstand naar school

Peuters met achterstand naar school

Komende zomer start op een aantal basisscholen een proef met peuters die een taalachterstand hebben. Peuters vanaf 2,5 jaar gaan naar een speciale groep op school waar ze spelenderwijs hun achterstand kunnen wegwerken. Dit maakte onderwijsminister Marja van Bijsterveld bekend. De branchepartijen in de kinderopvang zijn verbaasd over de plannen. 

Doel
Doel van de proef is om de prestaties van jonge leerlingen met een (taal)achterstand vroegtijdig en spelenderwijs te verbeteren, zodat deze ‘startgroepkinderen’ alsnog een vliegende start kunnen maken op het moment dat ze ‘echt’ naar de basisschool gaan.

‘Voor deze leerlingen en hun ouders is het van groot belang dat ze een vliegende start, in plaats van een valse start, maken. En voor meesters en juffen en andere klasgenootjes op de basisschool heeft dit ook grote voordelen. Alle betrokkenen hebben hier profijt van’, aldus Van Bijsterveldt.

Rijk aanbod
Vorig jaar bracht de Onderwijsraad het advies ‘Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool’ uit. De raad stelde daarin voor dat de basisschool ‘een rijk aanbod voor alle driejarigen’ zou moeten verzorgen gedurende vijf ochtenden in de week. Ook suggereerde de raad om voor deze specifieke groep meer hbo-opgeleide docenten in te zetten.

Geïnspireerd door dit advies besloot de minister een landelijk experiment te starten voor peuters in het basisonderwijs. Daarbij kiest zij ervoor om de focus te leggen op het wegwerken van achterstanden bij peuters vanaf 2,5 jaar oud. Ze praat met een aantal gemeenten die hebben aangeven veel interesse te hebben in dit nieuwe initiatief. Binnenkort wordt bekend welke gemeenten aan het experiment deelnemen. Daarbij denkt de bewindsvrouw ook aan een proefproject in een krimpregio, waardoor kleine schooltjes kunnen voortbestaan. (bron: Volkskrant)

Reacties 
Met verbazing hebben MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, MOgroep Kinderopvang en de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang kennis genomen van de plannen van minister Van Bijsterveldt. ‘De branche is voor goede samenwerking en optimale aansluiting van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang op het onderwijs. Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet met Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) met bewezen effectieve programma’s. Ouders wordt geleerd hoe ze taal- en gedragachterstanden kunnen voorkomen en hun kind goed moeten opvoeden. Maar wat heeft de minister precies voor ogen als 2,5-jarigen onder ‘inhoudelijke verantwoordelijkheid van het onderwijs’ gaan vallen? Nieuwe experimenten die bestaande kennis en vaardigheden overboord zetten, zijn weggegooid geld. Versterking van wat al in gang is gezet, is efficiënter,’ aldus de verklaring van de brancheverenigingen. De MOgroep en de BKN pleiten dan ook voor verdere versterking en ontwikkeling van de bestaande infrastructuur van voorzieningen voor 0-4 jarigen, en de doorlopende leerlijn naar het onderwijs.

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. loop je door een wwonwijk en kijkt zo’n huizen rij langs ? wat zie je? peuters achter de computer of de hele dag de tv aan levert luister en hoor luiheid op.
  uit die dingen.
  gewoon communiceren, voorlezen, praten of gewoon eens even stilte om tot rust te komen en ECHT te spelen…en te PRATEN. met je popje
  , het huisdier….
  de moeder vadre verzorger..
  het is gewoon te druk allemaal…te veel eisen heeft die maatschappij sluit me bij alle reactie’s aan!!
  freya noest

 3. Waar is men in Den Haag nou helemaal mee bezig? Ten eerste: laat die kinderen hun kindertijd gewoon als kind beleven en spelenderwijs leren. Er wordt op peuterspeelzalen en nu ook op kinderdagverblijven al veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van deze leeftijdsgroep. De Wet Oke (ontwikkelkansen en educatie voor elk kind) is nog maar net in het leven geroepen en er staat al een volgende wet in de wachtrij met hetzelfde doel voor ogen! Er wordt momenteel heel veel geld besteed in de kinderopvang en pszalen aan VVE trainingen, matareialen en invoering!! Weggegooid geld? Waar is men mee bezig; dit is ongelooflijk!

 4. Voor sommige kinderen is het goed dat ze worden gestimuleerd in hun taalontwikkeling, daar ben ik het wel mee eens. hier heb je toch al de peuterspeelzaal voor???? Daarvoor hoeven de kinderen toch niet speciaal naar de basisschool als ze nog maar 2,5 zijn. Dan kun je beter nog in bepaalde wijken in de stad peuterspeelzalen openen die zich in het speciaal richten op de taalontwikkeling!

 5. Al die mensen achter die bureaus, die geen feeling met de praktijk hebben, denken dat kinderen computers zijn waar je een programma in kunt stoppen. Ze hebben waarschijnlijk nog nooit gehoord dat iedereen het beste leert door te ervaren ( zoals de kinderen vroeger op de kleuterschool konden) en niet door er kennis in te stoppen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.